logo

logo

wtorek, 27 listopada 2012

Guacamole





Składniki:
1 awokado (150g)
1 mała cebula (50g)
2-3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
½ papryczki chili
przyprawy (sól, chili, czosnek)


 

Przygotowanie:
Wydrążone awokado i cebulę miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.




Wartość energetyczna całego guacamole – 255kcal


Wartość energetyczna na 100g - 128kcal/100g

Wartość energetyczna 1 łyżki guacamole – 20kcal 




3 komentarze:

  1. Juz nie raz myślałm,żeby zrobić, ale jak mi sie przypomni to akurat w sklepie nie ma awocado. Można nakładac na chlebek i bedzie super. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kup awokado, niech leży i czeka :D A jak Ci się zachce pójdziesz do kuchni i zrobisz.

      Usuń
  2. Najlepszego smaku nabiera po dodaniu ziarenek kolendry.

    OdpowiedzUsuń