logo

logo

wtorek, 27 listopada 2012

Sos beszamelowy





Składniki:
masło (10g)
mąka pełnoziarnista (25g)
mleko (100ml)
przyprawy (sól)

 






Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę, mieszamy tak, żeby się połączyła z masłem, dodajemy przyprawy (ja głównie sól) i do tego wlewamy zimne mleko. Mieszamy dokładnie aż do zagotowania i zgęstnienia.




Wartość energetyczna całego sosu beszamelowego - 200kcal


Wartość energetyczna na 100g - 150kcal/100g

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 sosu) - 50kcal



9 komentarzy:

  1. Czy może Pani podać jakich przypraw Pani używa ?
    to samo zapytanie mam do zapiekanki z brokułem , niestety nie odpowiedziała Pani :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałam przeoczyć. Ja bazuję na soli (wegecie) i pieprzu. Nie mogę za bardzo poszaleć, wtedy dzieci marudzą. Dlatego nie podaję przypraw, bo wiem, że to co robię to żadna filozofia, na pewno można to smaczniej podać, ale nie mam możliwości kombinowania na razie, muszą podrosnąć.

      Usuń
    2. O przepraszam, byłam właśnie na zapiekance z brokułem i odpowiedziałam 22 listopada :)

      Usuń
  2. A mnie jeszcze ten sos nigdy nie wyszedł idealny. No cóż będę próbował dalej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jaki jest idealny, jakoś go nie pamiętam z wersji tradycyjnej :) Ale ten jest pyszny i to mi wystarcza.

      Usuń
  3. A ja nie daję masła w ogóle. Wlewam mleko do rondelka, dodaję żółtko i mąkę kukurydzianą i stawiam na gazie. Mieszam rózgą/trzepaczką aż do momentu zagotowania. A przyprawiam solą i gałką muszkatołową. A jak chcę serowy to dodaję serek topiony light o smaku blue cheese. Lub na tej samej bazie robię sos koperkowy doprawiając solą, sokiem z cytryny i dużą ilością koperku. Pyszności. Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu też z masła zrezygnowałam i też dobre. Właściwie zastanawiam się po co to masło :) Ale niech już będzie, raz tak raz tak.

      Usuń
  4. Moze mi pani podpowiedziec jak zrobic ten sos ktory jest widoczny na zdjeciu z kopytkami?on jest taki pomaranczowy a beszamelowy bialy i nie wiem czy na beszamelowym bazowac i dodac cos do niego i czy w ogole ide dobrym tropem. Apropo odstawienia tego masla mam go czym zamienic czy zwyczajnie nie dodawac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najpierw zmniejszałam ilość masła, a teraz już nie daję w ogóle. Nie wiem jaki pomarańczowy? Kiedyś robiłam beszamel z dodatkiem mielonej czerwonej papryki, może o ten chodzi? Bazować możesz na zwykłym przepisie na beszamel a dodawać tylko kolorowe przyprawy.

      Usuń