Składniki:
1 pomidor (150g)
1 duża cebula (100g)
1 papryka (100g)
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
woda (200ml)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia)
1 pomidor (150g)
1 duża cebula (100g)
1 papryka (100g)
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
woda (200ml)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia)
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy na drobno. Wszystkie składniki dusimy na patelni pod przykryciem. Dodajemy 200ml wody. Połowę gotowego sosu miksujemy blenderem na gładką masę i łączymy z częścią niezmiksowaną. Sos zagęszczamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej salsy – 130kcal
Wartość energetyczna na 100g - 21kcal/100g
Wartość energetyczna 1 łyżki salsy dietetycznej – 15kcal
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy na drobno. Wszystkie składniki dusimy na patelni pod przykryciem. Dodajemy 200ml wody. Połowę gotowego sosu miksujemy blenderem na gładką masę i łączymy z częścią niezmiksowaną. Sos zagęszczamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej salsy – 130kcal
Wartość energetyczna na 100g - 21kcal/100g
Wartość energetyczna 1 łyżki salsy dietetycznej – 15kcal