logo

logo

wtorek, 27 listopada 2012

Salsa




Składniki:
1 pomidor (150g)
1 duża cebula (100g)
1 papryka (100g)
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
woda (200ml)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia)



Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili siekamy na drobno. Wszystkie składniki dusimy na patelni pod przykryciem. Dodajemy 200ml wody. Połowę gotowego sosu miksujemy blenderem na gładką masę i łączymy z częścią niezmiksowaną. Sos zagęszczamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy.




Wartość energetyczna całej salsy – 130kcal

Wartość energetyczna na 100g - 21kcal/100g

Wartość energetyczna 1 łyżki salsy dietetycznej – 15kcal





4 komentarze:

  1. piekny kolor ! zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 2

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło przepysznie!! zajadam się tą salsą.Troszkę ją jeszcze zmodyfikowałam dodając przyprawę do dań meksykańskich,zmiażdzoną kolendrę, paprykę konserwową zamiast świeżej , która dała lekko kwaskowatości.
    Pycha. Teraz zabieram się za robienie tego lekkiego majonezu wg Pani przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z Twojego sosu salsa wyszedł mi sos boloński hihi.... Dałam za dużo bazylii i oregano... A mój chłopak powiedział, ze to pierwsza potrawa w kuchni, która mi wyszła haha.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha to ci komplement strzelił.Musisz częściej eksperymentować:)

      Usuń