Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
2 cebula (50g)
dynia (500g)
przyprawy (sól, pieprz biały)
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
2 cebula (50g)
dynia (500g)
przyprawy (sól, pieprz biały)
Przygotowanie:
Dynię obieramy, trzemy na grubych oczkach i solimy. Zostawiamy, żeby puściła soki, po czym porządnie wyciskamy nadmiar wody. Surowe piersi z kurczaka mielimy,, dodajemy posiekaną cebulę i surowe jajko. Wszystko łączymy z odciśniętą dynią. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy. Zwilżoną dłonią formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, można podlać odrobiną wody, wtedy wychodzą wyjątkowo delikatne. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Dynię obieramy, trzemy na grubych oczkach i solimy. Zostawiamy, żeby puściła soki, po czym porządnie wyciskamy nadmiar wody. Surowe piersi z kurczaka mielimy,, dodajemy posiekaną cebulę i surowe jajko. Wszystko łączymy z odciśniętą dynią. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy. Zwilżoną dłonią formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, można podlać odrobiną wody, wtedy wychodzą wyjątkowo delikatne. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.
Wartość energetyczna całego mięsa na kotlety z dynią – 745kcal
Wartość energetyczna 1 kotleta z dynią – 50kcal