logo

logo

wtorek, 13 listopada 2012

Zupa fasolowa




Składniki (na garnek 2,5l):
kolorowe suche fasole (100g)
ziemniaki (200g)
1 marchewka (100g)
przecier pomidorowy (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Fasole moczymy na noc, następnie gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Gotujemy w wodzie z domową kostką rosołową, pod koniec dodajemy ugotowane fasole, przecier pomidorowy i przyprawy.



Wartość energetyczna całej zupy fasolowej – 650kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 130kcal




12 komentarzy:

  1. Smak zdrowia i kostki rosołowe, hahaha

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwracam honor pisze domowa, przepraszam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no! Przepis na domowe kostki rosołowe w dziale ZUPY :) Polecam, jest to kolejna dopracowana przeze mnie wersja i jest rewelacją dla mnie :)

      Usuń
  3. zupka wygląda pysznie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła pycha i taka prosta! Polecam :)
    JW

    OdpowiedzUsuń
  5. A te fasole muszą być kolorowe? Czy to tylko ze względów estetycznych ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Estetycznych :) Fasolki obojętnie jakie.

      Usuń
  6. a moze byc fasola z puszki zeby bylo szybciej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdzies wyczytałam ze 100 g suchej fasoli po ugotowaniu daje nam 220g czyli ja musze dac 220 zeby wyszlo jak w przepisie. Od wczoraj jestem na Twoim planie diety i jeszcze to liczenie dosyc opornie mi idzie ale mam nadzieje ze bedzie lepiej :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam post jak przeliczać kalorie po ugotowaniu, tam wszystko wyjaśniłam.

      Usuń
  8. Właśnie zrobiłam tę zupę i zjadłam porcję:-) jest naprawdę bardzo smaczna, a w związku z tym, że bardzo lubię fasolę, to na pewno będę robić ją często:-)

    OdpowiedzUsuń