logo

logo

wtorek, 13 listopada 2012

Zapiekanka z kaszą gryczaną i brokułem





Składniki:
2 jajka (120g)
1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
½ brokułu (250g)
1 chili (opcjonalnie)
przyprawy  (sól, pieprz, chili, czosnek)



 




Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy, ale nie może być zbyt miękki.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 15x30cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy połowę masy jajecznej, układamy małe różyczki brokułu (opcjonalnie pokrojone chili jak ktoś lubi ostre) i zalewamy drugą połową masy jajecznej. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut, żeby jajka się ścięły. Można to jeść jako zapiekankę na obiad lub w wersji imprezowej (na zdjęciu) - po schłodzeniu pokrojone na prostokątne porcje. Z podanych proporcji wychodzi 15szt imprezowych lub 3 porcje obiadowe zapiekanki.




Wartość energetyczna całej zapiekanki z kasza gryczaną – 600kcal


Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 zapiekanki) – 200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji imprezowej (1/15 zapiekanki) – 40kcal