logo

logo

wtorek, 13 listopada 2012

Zapiekanka z kaszą gryczaną i brokułem





Składniki:
2 jajka (120g)
1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
½ brokułu (250g)
1 chili (opcjonalnie)
przyprawy  (sól, pieprz, chili, czosnek)



 




Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy, ale nie może być zbyt miękki.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 15x30cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy połowę masy jajecznej, układamy małe różyczki brokułu (opcjonalnie pokrojone chili jak ktoś lubi ostre) i zalewamy drugą połową masy jajecznej. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut, żeby jajka się ścięły. Można to jeść jako zapiekankę na obiad lub w wersji imprezowej (na zdjęciu) - po schłodzeniu pokrojone na prostokątne porcje. Z podanych proporcji wychodzi 15szt imprezowych lub 3 porcje obiadowe zapiekanki.




Wartość energetyczna całej zapiekanki z kasza gryczaną – 600kcal


Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 zapiekanki) – 200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji imprezowej (1/15 zapiekanki) – 40kcal 


22 komentarze:

  1. musi być obłędne... i tem pieprz kolorowy:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cenię Twojego bloga, dlatego "nominowałam" Cię do nagrody Liebster Blog:) Mam nadzieję, że będziesz miała ochotę i czas, aby wziąć udział.
    Więcej informacji u mnie na blogu: http://na-dobre.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, chętnie poczytam o co chodzi.

      Usuń
  3. Ten blog jest poprostu swietny!!!! :) Zagladam tu codziennie czerpiac pomysly na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny Twój przepis do wypróbowania :) Jak narazie ani razu się nie zawiodłam :)
    Anomalia

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm uwielbiam brokuły i kaszę gryczaną - koniecznie muszę wypróbować zapiekankę! :)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja jest wlasnie w piekarniku. Z braku chili i formy jest bez chili, ale za to z czochem. I w keksowce :)

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszło dobre :) Jak u mnie:)

      Usuń
    2. Powiem tak: wyszla zajebista. W poniedzialek robie znowu :D Idealna na lunch do pracy.

      Super przepis.

      Usuń
  7. rewelacyjne danie;) własnie skończyliśmy się zajadać przepyszna zapiekanką, mój mąż jest tylko trochę rozczarowany, że tak mało dostał, bo stwierdził że zjadłby jeszcze drugie tyle, tak mu smakowało, a to mega sukces, bo on raczej tylko mięsne obiadki preferuje:) polałam to jeszcze sosikiem z leśnych grzybków i chyba będzie to jedno z naszych ulubionych dań z kaszą gryczaną:) dziękuje ci za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza gryczana z sosem grzybowym jest super połączeniem :)

      Usuń
  8. danie w sam raz dla moich chłopaków, uwielbiają i kaszę gryczaną i brokuły, w najbliższych dniach na pewno zrobię tą zapiekankę, tylko będę musiała zwiększyć proporcje, bo to jest porcja dla jednego mojego żarłoczka, a mam ich aż trzech :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czekam na relację jak żarłoczki oceniają pomysł :)

      Usuń
  9. Pani Magdo, jakich przypraw Pani użyła ? jeżeli chodzi o dania obiadowe jestem noga...zdecydowanie lepiej idą mi ciasta, a te z kolei w boczki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól i pieprz, chili było świeże, więc nie za dużo pieprzu.

      Usuń
  10. Właśnie jem na obiad! Co do wykonania to zrobiłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym kroplą oliwy. Zapiekanka trochę mi się rozsypuje więc nie wiem jak bym miała ją pokroić w formie imprezowej. Nie wiem czy nie lepiej byłoby ją przykryć folią aluminiową bo z góry i z boku się przypiekła i zrobiła się sucha. Brakuje mi sosiku do niej. Ale ogólnie bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny przepis zaliczony uwielbiam kasze gryczana, tylko jak poprzedniczka zabrakło mi sosu wiec szybko jogurcik z czosnkiem wymieszałam i odpłynelam ;) Chyba następnym razem podwojna porcja na 2 dni. pozdr Iza

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobię to cudeńko jutro na niedzielny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam ale mnie sie kompletnie rozsypała; była dobra ale nikt w domu się nie zachwycił. Cz coś źle zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, czy ta zapiekankę się przykrywa????Z czym się ją je??tzn. jakieś sosy proponujesz???

    OdpowiedzUsuń