Składniki:
1 kostka białego chudego sera (200g)
soczewica czerwona sucha (50g)
2 małe cebule (100g)
sałata lodowa
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
1 kostka białego chudego sera (200g)
soczewica czerwona sucha (50g)
2 małe cebule (100g)
sałata lodowa
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Liście sałaty parzymy we wrzątku, ok. 2-3 minut, aż zmiękną i będą elastyczne.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Soczewicę czerwoną moczymy przez 30 minut i gotujemy w 1 szklance osolonej wody, aż będzie miękka. Po ugotowaniu nadmiar wody odlewamy. Do soczewicy dodajemy biały ser, podsmażoną cebulę, przyprawiamy i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kulki i owijamy sałatą lodową. Z podanych proporcji wychodzi 10 kulek.
Liście sałaty parzymy we wrzątku, ok. 2-3 minut, aż zmiękną i będą elastyczne.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Soczewicę czerwoną moczymy przez 30 minut i gotujemy w 1 szklance osolonej wody, aż będzie miękka. Po ugotowaniu nadmiar wody odlewamy. Do soczewicy dodajemy biały ser, podsmażoną cebulę, przyprawiamy i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kulki i owijamy sałatą lodową. Z podanych proporcji wychodzi 10 kulek.
Wartość energetyczna całej masy serowej – 435kcal
Wartość energetyczna 1 kulki serowej z soczewicą – 45kcal