logo

logo

wtorek, 13 listopada 2012

Krokiety z białą kapustą na pomidorowo




Ciasto naleśnikowe
 
Składniki:
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60g)
mąka (150g)
½ łyżeczki soli

 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt cienkich naleśników.


Wartość energetyczna całego ciasta naleśnikowego – 800kcal


Wartość energetyczna 1 naleśnika dietetycznego – 65kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika (grubszego i smażonego na oleju) – 100kcal



Składniki na farsz:

kapusta biała (1kg)
1 duże cebule (200g)
przecier pomidorowy (100g)
pęczek koperku
przyprawy  (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek)



Przygotowanie:

Kapustę bardzo drobno szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy pod przykryciem, odparowujemy nadmiar wody. Wrzucamy cebulę do kapusty, przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz posiekany koperek, wszystko dokładnie mieszamy. Krokiety najlepiej zapiec w piekarniku, te na zdjęciu są przed pieczeniem, świeżo zawinięte naleśniki po prostu. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego farszu na krokiety – 470kcal


Wartość energetyczna 1 gotowego krokieta – 105kcal

Wartość energetyczna 1 tradycyjnego krokieta w panierce – 245kcal 




13 komentarzy:

  1. a jak dużą masz patelnie? jaka średnica? bo 12 naleśników z tej proporcji to imponujący wynik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnia 24cm. Ale musi być dobra, specjalna do naleśników. Jak widzisz ciasto jest naprawdę cienkie. A ja wyznaję zasadę, że ciasto to dodatek do farszu a nie odwrotnie, więc mi pasuje, że są cieniutkie.

      Usuń
    2. Ja się męczyłam z tym ciastem. Moim zdaniem jest za bardzo wodniste, cała mąka osiada na dnie :( I chyba tylko na tej specjalnej patelni da się te naleśniki usmażyć. Próbowałam na takich nie do naleśników: i na teflonowej, i na ceramicznej. Zrezygnowana, rzuciłam się nawet na olej :) Ale (w tym wypadku na szczęście) nie wyszło. Jutro idzie omlet na tapetę. Jeśli nie wyjdzie, znów będę musiała zjeść pół kilo kapusty kiszonej :)

      Usuń
    3. Usmialam sie przy tym komentarzu :) a to dlatego, ze przezywalam to samo, az w koncu, wczoraj kupilam patelnie do nalesnikow i mozna usmazyc na niej naprawde cieniutkie, bez grama oleju :) Czas wziac sie za omlety!

      Usuń
  2. Aż mi w brzuchu zaburczało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi naleśniki nie wychodzą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia dobrej patelni, ja mam taką, że mi wychodzą zawsze a robię z tych proporcji od ponad roku i zawse takie same wychodzą.

      Usuń
  4. Dzisiaj zrobiłam, wyszły pycha ! Zjadłam 2 więcej nie dam rady :) A farszu zostało mi na łazanki :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze miło trafić na taka fajną stronę przypadkiem :) . Miałam zrobić dziś klasyczne krokiety w panierce ale od południa z przewami zaglądam tu i efektem będa krokiety bez panierki pieczone w piekarniku. Już nawet sos tzatzyki zrobiłam :)
    Pewnie będe tu częstym gościem.
    Pozytywnie nastawiona już planuję kolejne posiłki przy pomocy Pani strony.
    Gratuluję strony!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. w piatek robilismy w domu te krokiety, farsz wyszedł boski, dodalismy od siebie marynowane papryczki, bo lubimy na ostro, ale ciasto nalesnikowe wg wlasnego przepisu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,ciasto-nalesnikowe.php, tylko zamieniam make na gryczana, bo gluten niestety nie dla mnie :(, ale farsz kapusciany wchodzi do stalego menu, po prostu czapki z glow, wielkie dzieki!
    mysle tez nad uzyciem tego farszu w pierogach, ale chyba trzeba przed lepieniem dodatkowo posiekac farsz? a moze jednak za grubo pokroilam kapsute?
    pozdrawiam ze słonecznego dziś Londynu! :)
    PatrycjaP.

    OdpowiedzUsuń
  7. ten farsz to dla mnie odkrycie roku!nigdy bym nie przypuszczała,że krokiety mogą smakować z takim nie tradycyjnym farszem!niesamowite doznanie smakowe!!!

    OdpowiedzUsuń