logo

logo

wtorek, 13 listopada 2012

Krokiety z białą kapustą na pomidorowo




Ciasto naleśnikowe
 
Składniki:
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60g)
mąka (150g)
½ łyżeczki soli

 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt cienkich naleśników.


Wartość energetyczna całego ciasta naleśnikowego – 800kcal


Wartość energetyczna 1 naleśnika dietetycznego – 65kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika (grubszego i smażonego na oleju) – 100kcal



Składniki na farsz:

kapusta biała (1kg)
1 duże cebule (200g)
przecier pomidorowy (100g)
pęczek koperku
przyprawy  (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek)



Przygotowanie:

Kapustę bardzo drobno szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy pod przykryciem, odparowujemy nadmiar wody. Wrzucamy cebulę do kapusty, przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz posiekany koperek, wszystko dokładnie mieszamy. Krokiety najlepiej zapiec w piekarniku, te na zdjęciu są przed pieczeniem, świeżo zawinięte naleśniki po prostu. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego farszu na krokiety – 470kcal


Wartość energetyczna 1 gotowego krokieta – 105kcal

Wartość energetyczna 1 tradycyjnego krokieta w panierce – 245kcal