Ciasto naleśnikowe
Składniki:
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60g)
mąka (150g)
½ łyżeczki soli
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60g)
mąka (150g)
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt cienkich naleśników.
Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt cienkich naleśników.
Wartość energetyczna całego ciasta naleśnikowego – 800kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika dietetycznego – 65kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika (grubszego i smażonego na oleju) – 100kcal
Składniki na farsz:
kapusta biała (1kg)
1 duże cebule (200g)
przecier pomidorowy (100g)
pęczek koperku
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek)
Przygotowanie:
Kapustę bardzo drobno szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy pod przykryciem, odparowujemy nadmiar wody. Wrzucamy cebulę do kapusty, przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy oraz posiekany koperek, wszystko dokładnie mieszamy. Krokiety najlepiej zapiec w piekarniku, te na zdjęciu są przed pieczeniem, świeżo zawinięte naleśniki po prostu. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.
Wartość energetyczna całego farszu na krokiety – 470kcal
Wartość energetyczna 1 gotowego krokieta – 105kcal
Wartość energetyczna 1 tradycyjnego krokieta w panierce – 245kcal