logo

logo

piątek, 9 listopada 2012

Racuchy serowo-marchewkowe





Składniki:
1 jajko (60g)
1 kostka chudego białego sera (200g)
mus marchewkowy (200g)
mąka pszenna (150g)
cukier (30g)
1,5 łyżeczki sody



przepis na mus marchewkowe tutaj

 


Przygotowanie:
Jajko, cukier i biały ser miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy mus marchewkowy (ok. 150g ugotowanej marchewki zmiksowanej na mus z 50ml wody). Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny. Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię, małymi porcjami, w sporych odległościach, bo racuchy rosną. Smażymy dwustronnie na małym ogniu, pod przykryciem. Z podanych proporcji wychodzi 18szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na racuchy – 970kcal


Wartość energetyczna 1 racucha – 55kcal 




10 komentarzy:

  1. ciakwy pomysl, jesli udaja sie tak pieknie t zrobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię serowe placuszki:) z marchewką na pewno tworzą super duet:D

    OdpowiedzUsuń
  3. nominowałam Cię do tagu 'liebster blog <3' :)
    zapraszam po szczegóły do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie podchodzi mi smak sody w tych racuchach i plackach, gdzie występuje ;/ Pani Magdo, jest jakaś rada, żeby był mniej wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przede wszyskim mniej dodać sody na tę ilośc składników, bo wyjdą raczej twarde.

    OdpowiedzUsuń