logo

logo

sobota, 3 listopada 2012

Kruche ciasteczka z mleczną czekoladą





Składniki:
1 jajko (60g)
cukier (15g)
mąka pszenna (100g)
masło (20g)
4 kostki czekolady (20g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i posiekane masło, lekko mieszamy, dodajemy cukier, jajko i proszek do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na jednolitą zwartą kulę. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i chwilę wyrabiamy. Ciasto chłodzimy pół godzin w lodówce. Po tym czasie wałkujemy na ok. 0,5cm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt. 





Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka – 760kcal


Wartość energetyczna 1 ciasteczka – 37kcal




21 komentarzy:

  1. na taki przepis czekalam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu a różnią się w smaku od twoich piegusek z gorzką czekoladą? bo na zdjęciu wyglądają podobnie:) swoją droga tamte są pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wyglądem tak, ale tamte są mniej słodkie, bardziej deserowe ciasteczka dla tych co takie lubią. Ja jak już mam jeść słodkie to wolę, żeby było słodkie, więc dla mnie te są o wiele wiele lepsze, dzieciom też chyba bardziej te podeszły. Ale dla miłośników gorzkiej czekolady - tamtym nic nie brakuje, trzeba po prostu lubić ten smak.

      Usuń
  3. Muszę zrobić :) ładnie bloga zmieniłaś, pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się podoba, jaśniejszy i bardziej optymistycznie nastrajający w te zimne jesienne dni.

      Usuń
  4. kolejny sprawdzony przepis:) tylko nie wiem jak to zrobiłaś, że wyszło ci 20szt, bo mi udało się zrobić tylko 12, no ale trudno będą większe ciasteczka, przynajmniej mąż będzie szczęśliwy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malutkie były, wolę małe, bo inaczej dzieci w ciągu dnia pochłaniają całą porcję, a tak mam co dzielić.

      Usuń
  5. ciasteczka są super-pyszne z resztą jak większość przepisów na tym blogu:)już prawie 2 tydzień zdrowego jedzenia z Twoich przepisów i prawie 2 kg w dół:))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chudniesz i jeszcze ciasteczka jesz :D czyli da się :)

      Usuń
  6. A mogę użyć cukru trzcinowego? Pozdrawiam, super blog! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet lepiej. Ja nie piszę nigdy cukier trzcinowy, bo zaraz będą pytania: a można użyć biały? I tak w kółko :) Wszystko można zamiennie, miód też, tylko wtedy już intuicyjnie z mąką, bo wiadomo miód lejący, cukier sypki, to proporcje lekko mogą się zmienić.

      Usuń
  7. Albo zamiast cukru-miód...?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka pycha, ale w czym tkwi sekret ich dietetyczności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno mają mniej cukru od tradycyjnego przepisu, który mam, mniej tłuszczu. Nie są to odchudzające ciasteczka, które jemy do syta, ale takie tam lekko zmodyfikowane. Po prostu domowej roboty, a nie kupne ze sklepu z chemią w środku :)

      Usuń
  9. Ciasteczka pyszne, i wyszło 21 sztuk :) super wyglądają. Moje po 15 minutach były lekko bardziej zarumienione, slicznie wygladają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można uzyć mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  11. A z mąki pełnoziarnistej będą równe dobre? i ile jej dać? :)

    OdpowiedzUsuń