logo

logo

sobota, 3 listopada 2012

Przekładaniec dyniowy



Składniki:
2 jajka (120g)
cukier (30g)
mąka pszenna (100g)
mus dyniowy (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 serek waniliowy Danio (150g)
żelatyna (5g)
gorąca woda (50ml)
4 kostki czekolady (20g)
1 łyżka mleka (15ml)



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno żółtka ciągle miksując. Powoli dodajemy mus dyniowy i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem i delikatnie mieszamy łyżką. Nie używamy miksera, żeby nie stracić puszystości ciasta. Foremkę o wymiarach 15cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę biszkoptową. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 25-30minut, aż ciasto się przyrumieni i w środku nie będzie mokre. Po upływie czasu wyciągamy i studzimy. Na pewno biszkopt opadnie, przez mokrą dynię, ale spokojnie powinien być na tyle wysoki, że da się go później przekroić wzdłuż na dwa placki.

Krem waniliowy przygotowujemy z serka waniliowego typu Danio. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i wmiksowujemy ją do serka. Nie jest to dużo żelatyny, masa nie będzie sztywna, ale na tyle gęsta, że nie wypłynie z ciasta i będzie miała konsystencję kremu. Przekrojone placki przekładamy lekko tężejącym kremem waniliowym. Wierzch można polać roztopioną czekoladą, 3-4 kostki w łyżce mleka powinny wystarczyć. Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków. 


Wartość energetyczna całego przekładańca dyniowego – 990kcal

Wartość energetyczna 1 kawałka – 80kcal