logo

logo

poniedziałek, 26 listopada 2012

Makaron z warzywami





Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
2 marchewki (200)
seler (200g)
1 duża cebula (100g)
2 łyżki przecieru pomidorowego (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek)






Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Marchewkę i seler obieramy, trzemy na tarce o grubych oczka. Wszystko wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą, solimy i dusimy do miękkości. Odlewamy nadmiar wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i mieszamy. Na końcu dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje obiadowe.




Wartość energetyczna całego makaronu z warzywami – 525kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu) – 260kcal




Poniżej porównanie, po lewej makaron z sosem pomidorowym, gdzie głównym składnikiem jest tylko makaron (150g suchego), bez warzyw. Wartość energetyczna tego zestawu to 570kcal.

Po prawej zmiana proporcji, dużo warzyw i 1/3 porcji makaronu z lewego talerza (50g suchego). Wartość energetyczna zestawu to 260kcal.

10 komentarzy:

  1. A jakie np. dajesz do tego przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie sól, pieprz, czerwona papryka i zioła. Taki stały zestaw do codziennych potraw.

      Usuń
  2. a może całość być jako jeden posiłek (obiad) jeśli ktoś już jest po diecie i np. je w ciągu dnia 1800 kcal? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można. Pytanie czy do tego kawałek mięsa jeszcze czy mówisz o samej wersji makaron i warzywa, bo jak o samej, to ja właśnie tak jem - tylko to i całą porcję. I też jestem tak około 1800 po diecie.

      Usuń
    2. a dodałam sobie 50 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę i smakowało mi :) jak zrobiłam sobie całość i zjadłam ledwo wstałam ale jaka porcja witamin :D

      Usuń
  3. Mega porcja nawet 1/4 całości- w końcu wychodzi duża patelnia z Tefala! Do tego roladka schabowa bez tłuszczu i surówka co daje super syty obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy można łyżkę keczupu zamiast przecieru?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastąpienie selera selerem naciowym, bardzo zmieni smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, całkowicie, seler naciowy to co innego, mimo, że nazywa się seler.

      Usuń