Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
drożdże (20g)
przyprawy (sól)
Składniki na farsz:
1 pierś z kurczaka (250g)
1 jajko (60g)
dynia (250g)
suszone pomidory (30g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Surową dynię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsądzamy porządnie nadmiar wody.
Surową pierś z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy ręką na gładką masę. Następnie delikatnie mieszamy z dynią.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na ok. 2-3mm i kroimy na małe prostokąty, o wymiarach ok. 4x8cm. Na środek nakładamy łyżeczkę surowej masy mięsnej, kawałek suszonego pomidora i zawijamy boki ciasta, sklejamy je na wodę na górze. Paszteciki zostawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 150st ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Surową dynię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsądzamy porządnie nadmiar wody.
Surową pierś z kurczaka mielimy, dodajemy jajko, przyprawy i mieszamy ręką na gładką masę. Następnie delikatnie mieszamy z dynią.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na ok. 2-3mm i kroimy na małe prostokąty, o wymiarach ok. 4x8cm. Na środek nakładamy łyżeczkę surowej masy mięsnej, kawałek suszonego pomidora i zawijamy boki ciasta, sklejamy je na wodę na górze. Paszteciki zostawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 150st ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 550kcal
Wartość energetyczna całego farszu na paszteciki – 460kcal
Wartość energetyczna 1 pasztecika – 50kcal