logo

logo

wtorek, 6 listopada 2012

Piernik marchewkowy





Składniki:
4 jajka (240g)
cukier (50g)
mąka (100g)
mus marchewkowy (300g)
przyprawa do piernika (20g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia



przepis na mus marchewkowe tutaj




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno żółtka ciągle miksując. Powoli dodajemy mus marchewkowy wymieszany z przyprawą do piernika i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Nie używamy miksera, żeby nie stracić puszystości ciasta. Foremkę o wymiarach 15cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę piernikową. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50-60 minut, aż ciasto się przyrumieni i w środku nie będzie mokre. Po upływie czasu wyciągamy i studzimy. Nie powinno za bardzo opaść, lepiej dłużej podpiec, żeby nie było w środku mokre i ciężkie. Jest beztłuszczowe i pyszne! Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.




Wartość energetyczna całego piernika marchewkowego – 960kcal


Wartość energetyczna 1 kawałka – 80kcal 


21 komentarzy:

  1. Znaczy, ja mogę z dynią? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No liczę na to i na zdjęcie jakieś czy podobne, z dynią :) Będę piekła :)

      Usuń
  2. Ostatnio jadłem podobne w weganskiej restauracji hmm pyszne było! Może jakieś orzeszki do tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już dietetyczne nie będzie wtedy, ale smaczne na pewno :)

      Usuń
  3. zapisuję przepis :) widzę że 'marchewkowanie' pełną parą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mus marchewkowy, jak go zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie, jest w słodyczy raj, ale już dawno miałam to podlinkować i mi z głowy wyleciało! Dzięki za przypomnienie.

      Usuń
  5. Pycha:) właśnie jem do porannej kawki :) oczywiście pozmieniałam Twój przepis, zamiast musu dałam wytłoczyny z marchewki z sokowirówki (1,5 szklanki) oraz przygotowałam polewę z serka turek 0% z cytrynką i łyżką cukru pudru i tym przełożyłam ciacho i posmarowałam górę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a moze byc zamiast musu starta marchewka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj. Ja robiłam z tarta marchewka i całkiem inny smak, ale tez dobre. jak zetrzesz ugotowana na małych oczkach, to może być dobre.

      Usuń
  7. upiekłam go w metrowej keksówce , wyszło mi ponad 20 kawałków , w smaku pychotka z tym że dałam mniej przyprawy do piernika :) ,moj wcale nie opadł, długo ubijałam białka i był bardzo puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zaopatrzyłam się dzisiaj w marchewki i robię mus, planuję zrobić takie ciasteczko jak w temacie, nie mam tylko przyprawy do piernika, ale liczę na to, że mi wyjdzie, zachęcona ślimaczkami z serem, będę piekła ciasta i ciasteczka, wyglądają tak ślicznie, że aż mam ochotę je wszystkie zrobić :)
    jeśli mi zostanie trochę musu, wykorzystam go do naleśników :)
    pochwalę się jutro!
    tola

    OdpowiedzUsuń
  9. właściwie już jest jutro więc się pochwalę - Madzia, ciasto wyszło cudne, leciutkie, miękkie i przepyszne, bardzo Ci dziękuję za ten przepis, bo mój mąż jest wniebowzięty, je sobie właśnie kolejny kawałek ciacha, i to bez wyrzutów sumienia :)
    posypałam je delikatnie od góry kakao i cukrem pudrem, a jak pachnie ... !
    tola

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogę wyłożyć foremkę folią aluminiową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Folią nie, papierem do pieczenia się wykłada.

      Usuń
    2. Czy można pominąć cukier na rzecz słodzika?

      Usuń
    3. Na pewno można tylko czy nie lepiej dodac troche cukru,miodu....niż niezdrowy słodzik ?

      Usuń
    4. Można pominąć i dać słodzik, ale zależy jaki słodzik, bo jedyny zdrowy o jakim słyszałam o stevia. Pytanie w jakim celu chcesz pomijać cukier, bo przy 12 kawałkach 50g cukru, to raptem 200kcal na całe ciasto, czyli 16kcal na kawałek, więc kombinowanie usuwania kalorii z ciasta nie ma większego sensu. No chyba, że to ze względów choroby jakiejś, gdzie cukier trzeba wyeliminować, to rozumiem.

      Usuń