logo

logo

wtorek, 6 listopada 2012

Piernik marchewkowy





Składniki:
4 jajka (240g)
cukier (50g)
mąka (100g)
mus marchewkowy (300g)
przyprawa do piernika (20g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia



przepis na mus marchewkowe tutaj




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i kolejno żółtka ciągle miksując. Powoli dodajemy mus marchewkowy wymieszany z przyprawą do piernika i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Nie używamy miksera, żeby nie stracić puszystości ciasta. Foremkę o wymiarach 15cmx30cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą masę piernikową. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50-60 minut, aż ciasto się przyrumieni i w środku nie będzie mokre. Po upływie czasu wyciągamy i studzimy. Nie powinno za bardzo opaść, lepiej dłużej podpiec, żeby nie było w środku mokre i ciężkie. Jest beztłuszczowe i pyszne! Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.




Wartość energetyczna całego piernika marchewkowego – 960kcal


Wartość energetyczna 1 kawałka – 80kcal