Ciekawa propozycja jednej z czytelniczek, aż z ciekawości zrobiłam. Nie proponuję tego jako całkowite zastępstwo ziemniaków, ale smaczne urozmaicenie dietetycznych obiadków. Jest super pyszne, zarówno w wersji czysto kalafiorowej jak i mieszanej kalafiorowo-ziemniacznej. Korzystając z okazji spróbowałam też puree brokułowi-ziemniaczanego i też jest niezłe. Polecam kombinować. Wszystko gotujemy do miękkości i ubijamy tłuczkiem z jogurtem i przyprawami, jak standardowe puree ziemniaczane.
Składniki na puree kalafiorowe:
kalafior (200g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na puree kalafiorowo-ziemniaczane: kalafior (100g)
ziemniaki (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)
Wartość energetyczna - 115kcal
Składniki na puree brokułowi-ziemniaczane:
brokuł (100g)
ziemniaki (100g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)
Wartość energetyczna - 120kcal
Składniki na puree ziemniaczane:
ziemniaki (200g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)
Wartość energetyczna - 170kcal