logo

logo

wtorek, 27 listopada 2012

Sos paprykowy





Składniki:
wywar warzywny (200g)
papryka konserwowa (lub świeża) (300g)
1 cebula (50g)
przecier pomidorowy (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)







Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar warzywny, taki jak na zupę. W wersji na szybko po prostu osolona woda z przyprawami. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, aż warzywa zmiękną. Następnie warzywa wrzucamy do gorącej wody, dodajemy przecier i przyprawiamy. Sos można zostawić z całymi kawałkami warzyw lub zmiksować blenderem.




Wartość energetyczna całego sosu paprykowego - 200kcal

Wartość energetyczna na 100g - 35kcal/100g

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 sosu) - 50kcal