logo

logo

poniedziałek, 5 listopada 2012

Śniadaniowe bułeczki marchewkowe





Składniki:
woda (100ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
mus marchewkowy (200g)
mąka pszenna (400g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy (10ml)



Przygotowanie:
W ciepłej wodze rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy do tego mus marchewkowy (125g ugotowanej marchewki zmiksowanej z 75ml wody). Dodajemy mąkę pszenną, sól i ewentualnie inne przyprawy i wszystko wyrabiamy. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto było elastyczne i tworzyło miękką, zwartą kulę. Na koniec wyrabiania dodajemy łyżeczkę oliwy i jeszcze chwilę wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy z miski i dzielimy na 12 porcji. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 45minut. Opcjonalnie można posmarować mlekiem i posypać sezamem. Pieczemy w temperaturze 180st, ok. 15-20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na bułeczki – 1630kcal

Wartość energetyczna 1 bułeczki marchewkowej – 135kcal




8 komentarzy:

  1. czy zrobię taką bułeczkę bez dodatku marchewki , i zamienie na mąkę pełnoziarnistą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego nie wiem, musisz próbować, proporcje pewnie inne wtedy, takich bułeczek tylko z mąki i drożdży jest sporo, poszukaj gdzieś. U mnie nawet takie pełnoziarniste też są w Domowej Piekarni.

      Usuń
  2. a te bulki to takie malusie? czy jak kajzerki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę większe niż kajzerki i cięższe niż kajzerki.

      Usuń
    2. a kajzerka ma 200kcal! w takim razie robie te buleczki :)

      Usuń
  3. zrobilam dzisiaj drugi raz i drugi raz nie wyszly, nie wiem dlaczego. Robie dokladnie wedlug przepisu. A z tym ze sa wieksze od kajzerki to tez nie do konca prawda

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki super !!! :) Wielkość wystarczająca, smak wyśmienity !

    OdpowiedzUsuń