logo

logo

poniedziałek, 5 listopada 2012

Omlet marchewkowy





Składniki:
1 jajko (60g)
2 łyżki musu marchewkowego (50g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek, kurkuma)

przepis na mus marchewkowe tutaj







Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy do miękkości, po przestudzeniu z odrobiną wody robimy mus marchewkowy.

Do miski wrzucamy jajko, 2 łyżki musu i przyprawy, dokładnie mieszamy trzepaczką na jednolitą marchewkową masę. Patelnię rozgrzewamy, warto ją posmarować pędzelkiem oliwą, wtedy nasz omlet pięknie się przyrumieni. Na rozgrzaną patelnię wylewamy naszą masę jajeczno-marchewkową i smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż brzegi będą odstawać, a jajko się zetnie.

Farsze proponuję takie jak przy omletach lub inwencja własna. Te moje są tutaj.



Wartość energetyczna 1 omleta bez nadzienia – 100kcal