logo

logo

wtorek, 27 listopada 2012

Sos szpinakowy





Składniki:
szpinak rozdrobniony (100g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
mleko (150ml)
przyprawy (sól, czosnek)








Przygotowanie:
Sos szpinakowy jest dietetyczny, nie ma tam tłuszczu, jest lekki i smaczny. Do garnka wrzucamy rozdrobniony szpinak, trochę soli, wsypujemy czubatą łyżeczkę mąki i mieszamy. Następnie wlewamy zimne mleko i mieszając czekamy aż się zagotuje i zgęstnieje.


Wartość energetyczna całego sosu szpinakowego - 120kcal


Wartość energetyczna na 100g - 45kcal/100g

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sosu) - 60kcal




10 komentarzy:

  1. Serdecznie zapraszam do Akcji Tęcza Smaków 2 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mój przed wczorajszy obiad:)A miałam wyrzuty sumienia za te 3 śląskie heh:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3szt to nie grzech, a jak zdrowy sos do tego (a nie tłusty jak dawniej) to i więcej można. W rozmaitościach na gorąco masz przepis na kluchy i wyliczenia.

      Usuń
  3. Swietnie wyglada ten sosik, Magda, i ma taki sliczny kolor. Szpinak mrozony czy swiezy? I czym doprawiasz? Bo mi do szpinaku to generalnie pasuje tylko bialy pieprz, ewentualnie moge pojsc w curry... [TWSM]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat ten sos to był dla dzieci, tylko sól i wystarczyło.

      Usuń
  4. a pod tym sosem to co to jest ? bo nie mogę u ciebie znaleźć na to przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluski śląskie w rozmaitościach na gorąco :)

      Usuń
  5. Sos szpinakowy z kluskami slaskimi?! To cos dla mnie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sos jest taki bardziej słonawy, czuć czosnek, czy delikatny i troszkę słodki?

    OdpowiedzUsuń