logo

logo

niedziela, 9 grudnia 2012

Barszcz czerwony z uszkami



Składniki (na garnek 2,5l):
buraki czerwone (500g)
1 domowa kostka rosołowa
zestaw włoszczyzny na zupę
kilka ząbków czosnku
sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu winnego
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, majeranek)

uszka z grzybami – przepis tutaj





Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka razem z włoszczyzną i domową kostką rosołową. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie odcedzamy wywar i doprawiamy – zakwaszamy octem lub cytryną i dodajemy czosnek granulowany lub świeży, solimy do smaku. Przyjmuję, że czysty barszczyk nie ma kalorii, więc w wyliczeniach jedynie podsumowałam uszka.




Wartość energetyczna 1 porcji barszczu z uszkami (10szt.) – 100kcal





12 komentarzy:

  1. Barszcz z uszkami to moje ulubione danie wigilijne :) zreszta moglabym je jesc caly rok :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, dlatego pod potrzeby bloga z chęcią zrobiłam porcyjkę, aż miło się zrobiło :)

      Usuń
  2. czemu zakladasz ze barszcz czerwony nie ma kalorii?? Moze sa niewielkie ale sa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie sama woda, więc nie wnikam ze zdrowego rozsądku :)

      Usuń
  3. Powiedz Magda jak sięgnąc do początku Twojego bloga czy muszę sie po 1 stronie cofać ?nie komputerowa jestem:)Czesia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja proponuję inaczej. Zrobiłam po prawej stronie spis i łatwiej to czytać. Nie cofaj się po stronie. Od góry są powyciągane wszystkie wpisy w odpowiednim porządku, najpierw wprowadzenie, potem posty o zdrowej kuchni, później wszystkie ciekawostki dietetyczne. Nie ma postów, które by się w tym spisie po prawe nie znalazły. Przyjęłam tu wygląd bardziej strony internetowej niż typowego bloga. Wydawało mi się, że jest tu raczej wszystko przejrzyście.

      Usuń
  4. A kiedy taki barszczyk można ugotować w dzień samej Wigilii czy już wcześniej? Uwielbiam Twój blog, jest dla mnie inspiracją każdego dnia! Pozdrawiam i życzę najwspanialszych, udanych Świąt! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię 23,potem do schlodzenia i w Wigilię odgrzewam.

      Usuń
  5. Podbijam to samo pytanie bo zastanawiam się, nie czy zrobić go jutro aby rozłożyć prace w kuchni. Czy nie za wcześnie? Ile wcześniej zrobić by smakował najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki tobie mam chęć walczyć o swoje zdrowie i ładny wygląd... cieszę się ze trafiłam na twojego bloga i dziękuje.
    Jeśli chodzi o barszczyk, to ja jak pokroje buraczki to trochę je sole, dodaje łyżkę octu i łyżeczkę cukru i szczyptę pieprzu i zostawiam tak na pół godzinki. Buraczki puszczą sok i dopiero wlewam do wywaru warzywnego i gotuje jeszcze chwile aż wszystko będzie miękkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeciez ephas zdrowie i ladny wyglad to nie tylko przepisy i kalorie. To tez wlepianie odpowiednich skladnikow takich jak blonnik. Po reszta mozna zrobic odpowiednie do tego diety. Wazna jest, abys ty walczyla oto, pamietaj rowniez ze jedzienie samych warzyw nie pomoze, a moze pogorszyc twoj stan zdrowia. Procz tego musisz cwiczyc. Jesli lubisz rower to polecam ci trasy po 20km+ codziennie. Picie lnu 20-30m przed posilkiem rowniez w pewnym stopniu pomaga, sprawdzalem na sobie i 2 miechy schudnalem ponad 7kg, zwyklym lnem, rowerem, duzo blonnika,a jadlem tylko mniej, lecz zadnych diet nie robilem. Kolacja o 18 i dalej ani kesa, wieczorem jest zwolniony metabolizm i wchodziciw tluszcz

      Usuń
    2. W sumie nie kazdy uczy sie na gastronomii, a ja dalej swiezy jestem;-) liczy sie to, ze to kocham

      Usuń