logo

logo

wtorek, 11 grudnia 2012

Łazanki z kapustą i grzybami





Składniki:
kapusta kiszona (500g)
grzyby suszone (50g)
2 duże cebule (200g)
makaron pełnoziarnisty (100g)
przyprawy  (sól, pieprz, kminek, majeranek)

przepis na łazanki pełnoziarniste tutaj


 


Przygotowanie:
Suszone grzyby moczymy, następnie gotujemy. Jeśli są duże, to kroimy na kawałki. Kapustę siekamy i gotujemy w przyprawach. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem, następnie dodajemy do kapusty. Dorzucamy grzyby i przyprawiamy. Makaron domowej roboty gotujemy i łączymy z kapustą. Z podanych proporcji wystarczy łazanek dla 3 osób. 






Wartość energetyczna całych łazanek – 685kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 łazanek) – 340kcal


 

8 komentarzy:

  1. Nie wyszło mi chyba. Nie umiem się obejść z kiszoną kapustą ;p
    JW

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie robiło się łazanki z kapusty świeżej, takiej w główce. Gotowało się ją, później podsmażało z cebulką i mieszało z łazankami. Moja mama do tej pory na wigilię gotuje takie właśnie łazanki i ten łazankowy makaron własnoręcznie robi. Co mi przypomniało, że dawno łazanek nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mi podpowiedziałaś obiad na jutro, wszystko mam, więc zrobię, a przepisy nowe sobie będę gromadzić i jak odpocznę od bloga, to wszystko nadrobię :)

      Usuń
  3. czesc madziu d kilku dni sledze wojego bloga czytam wszystko po kolei, jednym slowem superrrrr. A odnosnie lazanek mam pytanie 100g ugotowanego czy suchego i czy jak podajesz w innych przepisach czy tez w tej samej wersji. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku tego makaronu podaję makaron domowy, jak zrobisz z przepisu z linka to on w całości ma tyle ile 100g suchego. W przypadku wszystkich innych przepisów podaję zawsze: makaron suchy (100g, kasza sucha (100g) itp. Tu jest taki wyjątek, ale w pozostałych wszystko suche.

      Usuń
  4. ile by miała całą porcja łązanek jeśli zamiast makaronu pełnoziarnistego wezmę zwykły np. z Lubelli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak weźmiesz 100g suchego, to wyjdzie na to samo.

      Usuń