Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)
kapusta kiszona (500g)
1 marchewka (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy domową kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy w drugim garnku ok. 1 godziny. Następnie przelewamy kapustę z wodą do ziemniaków i przyprawiamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy domową kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy w drugim garnku ok. 1 godziny. Następnie przelewamy kapustę z wodą do ziemniaków i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całego kapuśniaku – 530kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal