logo

logo

niedziela, 2 grudnia 2012

Kapuśniak z ziemniaczkami





Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)
kapusta kiszona (500g)
1 marchewka (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy domową kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy w drugim garnku ok. 1 godziny. Następnie przelewamy kapustę z wodą do ziemniaków i przyprawiamy.




Wartość energetyczna całego kapuśniaku – 530kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal




15 komentarzy:

  1. o kurcze jak ja KOCHAM KAPUŚNIAK!!! AA tak poza tym, to mi się tu podoba i zapraszam do NOMINACJI :) http://justtryeat.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-nominacja-je-je-je.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham, wszystko co z kapustą kocham :)

      Usuń
  2. pytanko? ile leje Pani wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie zupy gotuję w 2,5l wody.

      Usuń
  3. Madzia zupka wspaniała, ja nie jadłam aby nie przekroczyć limitu kalorii ale moim domownicy się zachwycają! BeatP

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapuśniak wyborny! Zaszalałam i zjadłam dwie porcje :-D Mmmm... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fakt! Miałam się odchudzać ale tu masz tyle cudnych przepisów, że aż trudno się powstrzymać od ich jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm a czemu kapustę w oddzielnym garnku ugotować?
    ja wrzuciłam od razu i z wywarem się gotowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wrzuciłaś z ziemniakami? Ziemniaki z kapustą się nie ugotują, przynajmniej mi się dwa razy nie ugotowały, były całkowicie surowe i mnie teściowa oświeciła, że kapusta zakwasza i ziemniaki są odporne na gotowanie, więc od tamtej pory gotuję ją osobno.

      Usuń
    2. Ja lubię bardzo mięciutkie ziemniaki w kapuśniaku.. i od kiedy pamiętam mama sprawdzała ziemniaki, żeby wrzucić później kapuchę.. Sensu większego nie widziałam tej czynności (albo nie miałam potrzeby wiedzieć), ale teraz od jakiegoś czasu jak sama gotuję wiem co i jak.:) [Kilka razy za wcześnie wrzucona kapusta i ziemniaki twardawe..]
      Kapuśniak - to jest to! :)
      Ola

      Usuń
  7. nie ,ugotowalam wywar a potem wrzucilam kapustę a za jakiś czas ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  8. a mnie oświecały koleżanki na studiach - takie z technologii żywności- że problem tkwi w skrobi, która w środowisku kwaśnym ciężko ulega hydrolizie (czy jakoś tam) i że gotowanie osobno kapusty kwaśnej (ale też ogórków) i ziemniaków ma jak najbardziej sens. a propo kapuśniak idealnie wyszedł i pierwszy raz bez mięcha, dzięki
    paweł

    OdpowiedzUsuń
  9. ja jeszcze dodaje jogurt naturalny, właśnie jem taki kapuśniak, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie babcia zawsze uczyła, że do ugotowanych ziemniaków i marchewki wrzucamy kapustę i póxniej ona sobie dochodzi w głównym garze. Wtedy wszystko tak ładnie przechodzi kapustą :)

    OdpowiedzUsuń