logo

logo

niedziela, 2 grudnia 2012

Kapuśniak z ziemniaczkami





Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)
kapusta kiszona (500g)
1 marchewka (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy domową kostkę warzywną. Gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy w drugim garnku ok. 1 godziny. Następnie przelewamy kapustę z wodą do ziemniaków i przyprawiamy.




Wartość energetyczna całego kapuśniaku – 530kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal




15 komentarzy:

  1. o kurcze jak ja KOCHAM KAPUŚNIAK!!! AA tak poza tym, to mi się tu podoba i zapraszam do NOMINACJI :) http://justtryeat.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-nominacja-je-je-je.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham, wszystko co z kapustą kocham :)

      Usuń
  2. pytanko? ile leje Pani wody?

    OdpowiedzUsuń
  3. Madzia zupka wspaniała, ja nie jadłam aby nie przekroczyć limitu kalorii ale moim domownicy się zachwycają! BeatP

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapuśniak wyborny! Zaszalałam i zjadłam dwie porcje :-D Mmmm... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fakt! Miałam się odchudzać ale tu masz tyle cudnych przepisów, że aż trudno się powstrzymać od ich jedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm a czemu kapustę w oddzielnym garnku ugotować?
    ja wrzuciłam od razu i z wywarem się gotowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wrzuciłaś z ziemniakami? Ziemniaki z kapustą się nie ugotują, przynajmniej mi się dwa razy nie ugotowały, były całkowicie surowe i mnie teściowa oświeciła, że kapusta zakwasza i ziemniaki są odporne na gotowanie, więc od tamtej pory gotuję ją osobno.

      Usuń
    2. Ja lubię bardzo mięciutkie ziemniaki w kapuśniaku.. i od kiedy pamiętam mama sprawdzała ziemniaki, żeby wrzucić później kapuchę.. Sensu większego nie widziałam tej czynności (albo nie miałam potrzeby wiedzieć), ale teraz od jakiegoś czasu jak sama gotuję wiem co i jak.:) [Kilka razy za wcześnie wrzucona kapusta i ziemniaki twardawe..]
      Kapuśniak - to jest to! :)
      Ola

      Usuń
  7. nie ,ugotowalam wywar a potem wrzucilam kapustę a za jakiś czas ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  8. a mnie oświecały koleżanki na studiach - takie z technologii żywności- że problem tkwi w skrobi, która w środowisku kwaśnym ciężko ulega hydrolizie (czy jakoś tam) i że gotowanie osobno kapusty kwaśnej (ale też ogórków) i ziemniaków ma jak najbardziej sens. a propo kapuśniak idealnie wyszedł i pierwszy raz bez mięcha, dzięki
    paweł

    OdpowiedzUsuń
  9. ja jeszcze dodaje jogurt naturalny, właśnie jem taki kapuśniak, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnie babcia zawsze uczyła, że do ugotowanych ziemniaków i marchewki wrzucamy kapustę i póxniej ona sobie dochodzi w głównym garze. Wtedy wszystko tak ładnie przechodzi kapustą :)

    OdpowiedzUsuń