logo

logo

niedziela, 2 grudnia 2012

Zupa ogórkowa



Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (300g)
ogórki kiszone (300g)
2 duże cebule (200g)
jogurt naturalny (250g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy
(sól, pieprz, majeranek)


Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


 

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Cebulę kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone trzemy na tarce i podsmażamy razem z cebulą i przyprawami na patelni. Następnie wrzucamy warzywa do ugotowanych ziemniaków i doprawiamy. Zabielamy jogurtem, najlepiej na talerzu tuż przed podaniem.



Wartość energetyczna całej zupy ogórkowej – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 100kcal