logo

logo

niedziela, 2 grudnia 2012

Kapusta z grochem

Tradycyjna wigilijna, w wersji odtłuszczonej jedynie, moim zdaniem nic w smaku nie straciła.

 


Składniki:
kapusta kiszona (500g)
1 duża cebula (100g)
groch suchy połówki (100g)
przyprawy(sól, pieprz)

 




Przygotowanie:
Groch płuczemy, zalewamy wodą (w proporcji 2szklanki na 1 szklankę grochu) i zostawiamy na godzinę. Następnie gotujemy (w proporcji 2szklanki wody na 1 szklankę grochu) do miękkości, u mnie około 45 minut, ale to zależy od grochu. Nadmiaru wody (o ile nie jest jej zbyt dużo) nie odlewamy.

Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, około 45minut. Następnie odcedzamy i dodajemy do ugotowanego grochu. Dodajemy cebulę, którą wcześniej smażymy. Wszystko przyprawiamy i jeszcze gotujemy ok. pół godziny kontrolując poziom wody, żeby nam nic nie przywarło. Kapusta jest gotowa, kiedy groch lekko się rozpadnie, a właściwie jak puści charakterystyczną mączkę, która nadaje tej kapuście idealnego smaku. Podaję wyliczenia na taką normalną porcję obiadową (bo na wigilię to za dużo ¼ porcji).



Wartość energetyczna całej kapusty z grochem – 460kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kapusty) – 115kcal 




3 komentarze:

  1. Wybacz,ale nie masz pojęcia o kapuście z grochem
    Waldemar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No na pewno nie o każdej jej odmianie. Tą znam od kiedy pamiętam, tak robiła ją moja babcia i mama, więc i ja tak robię, bo to moja tradycja i smak z dzieciństwa. Jest kapusta, jest groch i są wspomnienia rodzinnych tradycji, czego chcieć więcej?

      Usuń
  2. Dla mnie zapewne będzie wspaniałą gdyż sama podobną robiłam na wigilię i wszystkim smakowała. Wracając dzisiaj z zakupów zastanawiałąm się czy znajdę tu przepis na odchudzoną kapustę zasmażaną. Jeszcze nie znalazłam ale nie wszystko już przeczytałam ;-)

    OdpowiedzUsuń