Podobne kotleciki już przedstawiałam, ale robiąc je na imprezę trochę zmieniłam proporcje, żeby były twardsze i podałam w formie koreczków. Dla zakwaszenia rybki również polecam podać na sałatce warzywnej.
Składniki:
2 filety rybne (250g)
1 mała cebula (50g)
1 jajko (60g)
1 duża bułka pszenna (80g)
mleko (50ml)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na sałatkę warzywną:
ogórki kiszone (200g)
papryka konserwowa (100g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)
2 filety rybne (250g)
1 mała cebula (50g)
1 jajko (60g)
1 duża bułka pszenna (80g)
mleko (50ml)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na sałatkę warzywną:
ogórki kiszone (200g)
papryka konserwowa (100g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)
Przygotowanie:
Surowe filety rybne mielimy w maszynce. Moje uwagi na temat rodzaju ryby najlepiej żeby ryba była świeża, a jeśli mrożone filety, to dobre jakościowo, nie mogą być po rozmrożeniu wodniste.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podlewamy wodą. Kiedy zmięknie mielimy ją w maszynce i dodajemy do ryby. Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem, dokładnie przyciskamy, żeby wchłonęła całe mleko i była mokra. Wtedy mielimy ją w maszynce i dodajemy do reszty składników. Następnie do ryby dodajemy surowe jajko, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Z tej masy łyżką nakładamy małe kotleciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią formujemy je, żeby były w miarę równe. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 20 minut, ostatnie 5 minut można dać przypiekanie z góry, żeby się zrumieniły.
Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, najlepiej zostawić je na sitku na jakiś czas, żeby pozbyć się nadmiaru soków. Ja tego nie przyprawiam, bo ogórki są słone i mi starcza, ewentualnie pieprz lub chili jeśli ktoś lubi ostrzejsze. Dzięki tym warzywom rybka nie jest mdła.
Sałatkę wysypujemy na cały talerz i na niej układamy rybę, przyozdabiamy sałatą, cytrynką i suszonym pomidorem Podajemy na zimno w formie koreczków. Z podanych proporcji wyszło mi 15 małych kotlecików rybnych.
Surowe filety rybne mielimy w maszynce. Moje uwagi na temat rodzaju ryby najlepiej żeby ryba była świeża, a jeśli mrożone filety, to dobre jakościowo, nie mogą być po rozmrożeniu wodniste.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podlewamy wodą. Kiedy zmięknie mielimy ją w maszynce i dodajemy do ryby. Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem, dokładnie przyciskamy, żeby wchłonęła całe mleko i była mokra. Wtedy mielimy ją w maszynce i dodajemy do reszty składników. Następnie do ryby dodajemy surowe jajko, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Z tej masy łyżką nakładamy małe kotleciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżoną dłonią formujemy je, żeby były w miarę równe. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 20 minut, ostatnie 5 minut można dać przypiekanie z góry, żeby się zrumieniły.
Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, najlepiej zostawić je na sitku na jakiś czas, żeby pozbyć się nadmiaru soków. Ja tego nie przyprawiam, bo ogórki są słone i mi starcza, ewentualnie pieprz lub chili jeśli ktoś lubi ostrzejsze. Dzięki tym warzywom rybka nie jest mdła.
Sałatkę wysypujemy na cały talerz i na niej układamy rybę, przyozdabiamy sałatą, cytrynką i suszonym pomidorem Podajemy na zimno w formie koreczków. Z podanych proporcji wyszło mi 15 małych kotlecików rybnych.
Wartość energetyczna całego farszu na pieczoną rybę – 610kcal
Wartość energetyczna całej sałatki warzywnej – 65kcal
Wartość energetyczna 1 pieczonej ryby – 40kcal
Wartość energetyczna 1 koreczka rybnego z porcją sałatki – 45kcal