logo

logo

sobota, 29 grudnia 2012

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem





Składniki:
4 jajka (240g)
szpinak mrożony rozdrobniony (100g)
łosoś wędzony (200g)
twarożek biały President 0% (350g)
przyprawy 
(sól, pieprz, chrzan, czosnek)

 




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, rozmrożony i odcedzony szpinak i przyprawy. Jajeczną pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tych proporcji była to największa blacha. Pieczemy w 200st. ok. 10 minut, aż jajka się zetną i lekko zaczną odchodzić bokami od papieru. Nie można za długo piec, bo wtedy zrobią się suche i rolada popęka.

Wyciągamy placek jajeczny z piekarnika, nakładamy cienko biały twarożek, na niego rozdrobnionego łososia i zawijamy całość na ciepło w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dobra rada z doprawianiem – spróbujcie najpierw łososia, czasem są mocno słone, wtedy ten biały serek President, który jest bez przypraw idealnie pasuje. Jeśli trafi się łosoś umiarkowanie słony, serek można doprawić lub użyć gotowy kanapkowy np. ziołowy. Ciężko się kroi tą roladę na cienkie plasterki, dlatego polecam takie większe porcje na 1,5cm. Z podanych proporcji wychodzi 20 plasterków o grubości ok. 1,5cm.




Wartość energetyczna całej rolady szpinakowej z łososiem – 940kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka (1/20 rolady) – 45kcal



21 komentarzy:

  1. Roladki wyglądaja fantastycznie. Pyszne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam dodać trochę chrzanu do serka. Znam ten przepis, ale z serkiem almette chrzanowym i ten smak rewelacyjnie komponuje się z łososiem:) tak więc warto dodać troszkę chrzanu do serka, jeszcze lepszy smak całej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mi przypomniałaś, że moja mama to robiła kiedyś z Almette chrzanowym. Ale Almette nie jest dietetyczny, więc skupiając się na lekkim serku zupełnie zapomniałam, że z chrzanowym było dobre :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię łososia - to moja ulubiona ryba, ten przepis jest bardzo ciekawy, a potrawa prezentuje się rewelacyjnie, muszę go wypróbować jak najszybciej, serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś to idealny przykład zdrowej ryby, która może jeszcze pomóc w odchudzaniu bo zawiera „dobre tłuszcze” (omega-3), które uniemożliwią odkładanie się tkanki tłuszczowej, stąd często go przygotowuję u siebie w domu. Może piękny wygląd roladek przekona męża do szpinaku? Spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Hejka!
    Ja jeszcze do serka dodaję koperek i czosnek. Pychota.
    A i przy okazji, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla Ciebie Magdusiu i wszystkich tu zaglądających. Dzięki za superowe przepisy i fantastycznego bloga.
    Pozdrawiam-Beata.:)))))

    OdpowiedzUsuń
  6. w sezonie używam świeżego szpinaku w liściach, trzeba go jednak sparzyć i pokroić. Ciasto nie będzie tak intensywnie zielone, ale, wierzcie mi na słowo, bardziej aromatyczne (szpinakowo);). Najczęściej używam zwykłego twarożku rozgniecionego widelcem, który przyprawiam różnie: zioła, chrzan, czosnek, chilli, suszone pomidory. Dla lubiących kawior można dodać i kawioru do twarożku, tak robi moja mama (dla mnie fuj). Pycha!! Polecam wszystkim, nie tylko tym na diecie :D Jest to również świetna przystawka na przyjęcia karnawałowe. Życzę wszystkiego najsmaczniejszego w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna rolada! I jaka dekoracyjna- goście nie mogli uwierzyć, że zrobiłam ją sama. Na stałe wpisuje się w nasze menu, nie tylko imprezowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie są wymiary tej blaszki, w której należy upiec ten placek jajeczny (tak orientacyjnie)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to jest ta płytka duża blacha, która jest w standardowym wyposażeniu każdego piekarnika i każdej kuchenki. wymiar 30x40 minus brzegi.

      Usuń
  9. Czy łosoś w tym przepisie to taki wędzony na ciepło czy na zimno?Proszę o odpowiedź,bardzo chciałabym zrobić tą roladę,ale zastanawiam się,jaki rodzaj łososia będzie odpowiedni,bo smak takiego wędzonego na ciepło i tego na zimno różnią się...pzdr.Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj używam na zimno, tu też był na zimno.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź!M.

      Usuń
  10. Proszę,może odpowie mi ktoś kto już robił tą roladę?Dzięki z góry!:)M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam czegoś równie wspaniałego!!!Jestem pod ogromnym wrażeniem tej rolady!Wyszła mi pysznie.Do jej zrobienia użyłam tylko 150g serka kanapkowego Turek czosnkowy,to zdecydowanie wystarcza.Łososia było nieco więcej bo ok.300g,ale taka akurat była paczka.Każdego kto jeszcze się waha zachęcam z całego serca!Przepyszne!!!Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wspaniałości!!!Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy do masy szpinakowej koniecznie trzeba dodać żółtka?
    Może ktoś wypróbował wersję bez żółtek? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kilka razy robilam juz roladke. Smakuje wybornie.
    Lososia mozna wymienic na piersc z kurczaka.
    Ale najbardziej smakuje z lososiem.
    Na ciasto szpinakowe mozna dac ugotowane ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  14. Kilka razy robilam juz roladke. Smakuje wybornie.
    Lososia mozna wymienic na piersc z kurczaka.
    Ale najbardziej smakuje z lososiem.
    Na ciasto szpinakowe mozna dac ugotowane ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie:jakiej mniej wiecej grubosci jest ta masa jajeczno szpinakowa i czy latwo odchodzi od papieru po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Masa sie przykleila do papieru.moze ktos odpowiedziec dlaczego??

    OdpowiedzUsuń