logo

logo

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Paszteciki cebulowe

Przepis dla tych, co wolą z mąką pełnoziarnistą. Oczywiście wychodzą pyszne, mniej rosną, ale są za to bardziej kształtne. I lepiej się wałkuje ciasto, można cieniej i wyszło mi 25szt. Tylko tyle różnic zauważyłam.

 
 

Składniki na ciasto:
mleko (50ml)
jogurt naturalny (100ml)
drożdże (20g)
mąka pełnoziarnista (200g)
olej (5ml)
jajko do posmarowania

Składniki na farsz:
cebula (500g)
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Nie za długo, żeby nie była zbyt sucha. Następnie miksujemy cebulę Benderem i ewentualnie przyprawiamy. Ja użyłam tylko trochę soli, dzięki czemu farsz był delikatny i słodkawy, ale można zrobić w wersji na ostro jeśli ktoś lubi. Farsz odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły. Dodajemy mąkę i przyprawy (głównie sól) i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę oleju, żeby nam ciasto ładnie odeszło od ręki. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy na placek grubości 0,5cm, wykrawamy foremką krążki jak na pierogi, nakładamy farsz i kleimy paszteciki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 25szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 900kcal

Wartość energetyczna całego farszu cebulowego – 120kcal

Wartość energetyczna 1 pasztecika – 40kcal




17 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie to wygląda. Czy takie paszteciki można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ja nie mroziłam, u mnie to schodzi na pniu, więc nie przeszło by mrożenie.

      Usuń
  2. Polecam farsz kapusciany ;) kiszona kapustę duszę z woda na patelni. Jak jest miękka dodaje przecier pomidorowy. Uwielbiam mega kwaśne, dla lubiących mniej kwaśne proponuje przeplukac najpierw kapustę. Osobiście wrzucam w ciasto drożdżowe, ale to z przepisu Magdy pewnie też będzie oki, a zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już Cię lubię, że nie płuczesz kapusty :) No jak można wypłukiwać to co najlepsze nie??? :D

      Usuń
  3. To po prostu wyglada wspaniale! Ech, bratowa, Ty i te Twoje drozdzowe wyroby... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, do tego, żeby to takie ładne było trzeba specjalnej maszynki, którą zakupiłam za 6zł :) rewelka, tylko u nas w Polsce takie :P

      Usuń
  4. Oszzzzz ty tych pasztecików cebulowych to ci nie wybacze !!!!mmmmmmmmmmmmmmm zjadłabym mniam mniam. Zrobie takie na wigilie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je robię na Wigilię, ale korci mnie, żeby zrobić farsz cebulowo-orzechowy, taki świąteczny :)

      Usuń
  5. Trzeba powiedzieć, że wyglądają bardzo ciekawie. Ja w pierwszym momencie myślałem, że to pierogi. No coż, nie za często w końcu robię wypieki na święta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam pełnoziarniste paszteciki na Sylwestra do sałatki, zamiast farszu cebulkowego zrobiłam szpinakowy. Jakże się wszyscy zajadali!:) a ciasto rewelacyjne w smaku i mięciutkie:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest moim eksperymentem i udało się, paszteciki miałam już z 5 razy w przeciągu miesiąca :)

      Usuń
  7. wypróbowane:) wyszły bardzo chrupiące i pyszne, co prawda nie zmiksowałam cebuli -bo mi się po prostu nie chciało:P - ale z taką posiekaną w kosteczkę też wyszły super. Wystąpiły w towarzystwie lekkiego barszczu :) Pozdrawiam -Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zmieliłam, bo dzieci w kawałkach nie ruszą, a mieloną jedzą, bo nie widzą co to :)

      Usuń
  8. mam pytanie czy one są dosyć spore ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, jak pierogi, takie większe pierogi.

      Usuń
  9. Oczywiście wypróbowane :) Zamiast farszu z cebuli zrobiłam z kapustą i grzybami. Wyszły identyczne, bo zakupiłam lejkopieróg :) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Magda dziś zrobiłam Pierogi z Twojego przepisu. Tylko farsz dałam inny.SA SUPER !! Elżbieta Karczmarczyk

    OdpowiedzUsuń