logo

logo

piątek, 14 grudnia 2012

Rolada paprykowa z wędzoną makrelą





Składniki:
4 jajka (240g)
2 wędzone obrane makrele (300g)
papryka konserwowa (300g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy 
(sól, pieprz, papryka słodka)

 




Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Rybę obieramy z ości, po obraniu powinno jej być ok. 300g. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem na pastę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę konserwową i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy pastę rybną i odstawiamy do lodówki.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i przyprawy, ciągle miksując. Jajeczną pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tych proporcji była to największa blacha, ale z każdej strony zostało mi ok. 10cm miejsca. Pieczemy w 200st. ok. 10 minut, aż jajka się zetną i lekko zaczną odchodzić bokami od papieru. Nie można za długo piec, bo wtedy zrobią się suche i rolada popęka.

Wyciągamy placek jajeczny z piekarnika, nakładamy cienko pastę z makreli i zawijamy całość na ciepło w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Z podanych proporcji wychodzi 30 plasterków o grubości ok. 1cm.



Wartość energetyczna całej rolady paprykowej z wędzoną makrelą – 1150kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka (1/30 rolady) – 40kcal 


14 komentarzy:

  1. dziękuję :) Tola

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglada, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) bardzo lubię makrelę Renata

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też robię takie rolady ale zawijam je w roztopiony żółty ser

    OdpowiedzUsuń
  4. Teściowa będzie u mnie na Wigilii a że jesteśmy po ślubie niecały rok, to będzie pierwsza wspólna Wigilia i muszę się wykazać :D A ten przepis wydaje mi się idealny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie pasowało mam nadzieję, choć teściowe to ciężkie przypadki :)

      Usuń
  5. oj swieta racja tesciowej dogodzic to nie mal jak postawic wiezowiec za 10groszy;/nie wykonalne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Madzia a to jest w biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń
  7. a przepraszam nie do czytalam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy taką roladę można mrozić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, podejdzie wodą moim zdaniem.

      Usuń
  9. Witam, rolada wygląda smakowicie i świetnie się prezentuje. Czy do ubitych białek dodajemy żółtka zmącone?
    I o jakiej blaszce mówimy, tzn. o jakich wymiarach (mam wrażenie, że taka blacha z piekarnika)? dziękuję za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak blacha z piekarnika, ale niepełna.
      Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy dalej.

      Usuń