logo

logo

wtorek, 11 grudnia 2012

Paszteciki z czerwoną soczewicą


Składniki na ciasto:
mleko (50ml)
jogurt naturalny (100ml)
drożdże (20g)
mąka (200g)
1/2 łyżeczki soli
olej (5ml)
jajko do posmarowania
zioła do posypania
 

Składniki na farsz:
soczewica czerwona sucha (100g)
2 duże cebule (200g)
przyprawy (sól, pieprz)


Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy do miękkości (w proporcji 1:2 z wodą). Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Nie za długo, żeby nie była zbyt sucha. Następnie miksujemy cebulę blenderem, dodajemy ugotowaną soczewicę, przyprawy i mieszamy. Farsz odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły. Dodajemy mąkę i przyprawy (głównie sól) i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę oleju, żeby nam ciasto ładnie odeszło od ręki. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy na placek grubości 0,5cm, wykrawamy foremką krążki jak na pierogi, nakładamy farsz i kleimy paszteciki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 900kcal

Wartość energetyczna całego farszu pieczarkowego – 400kcal

Wartość energetyczna 1 pasztecika – 65kcal 

 

6 komentarzy:

  1. Pyszne są :)
    Zrobiłam wczoraj z podwójnej porcji, wyszły mi 42 szt. i zostało trochę ciasta, więc zrobiłam takiego wielkiego pieroga :)
    Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można te paszteciki zrobić dzień wcześniej? Podawać je na ciepło czy zimno? Jak lepiej smakują? Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj podaję na zimno, dzień wcześniej można zrobić, chociaż najlepsze są świeżutkie ledwo przestygnięte. Była też taka partia, którą podgrzałam później na patelni i na ciepło są chyba nawet lepsze.

      Usuń
  3. Jakich przypraw używasz do farszu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy (sól, pieprz) - nic więcej nie użyłam, bo mam dzieci wybredne i w sumie dużo potraw na tym bazuje.

      Usuń