logo

logo

wtorek, 11 grudnia 2012

Paszteciki z farszem pieczarkowym


Składniki na ciasto:
mleko (50ml)
jogurt naturalny (100ml)
drożdże (20g)
mąka (200g)
1/2 łyżeczki soli
olej (5ml)
jajko do posmarowania
kminek do posypania

Składniki na farsz:
pieczarki (500g)
2 duże cebule (200g)
przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz, pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy na patelnię, solimy i pod przykryciem dusimy, aż cebula zmięknie. Odparowujemy nadmiar wody (żeby paszteciki nie podchodziły wilgocią). Wszystko doprawiamy i miksujemy blenderem. Dla pewności można dodać łyżeczkę lub dwie bułki tartej, ona wchłonie nadmiar wody. Farsz odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły. Dodajemy mąkę i przyprawy (głównie sól) i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy odrobinę oleju, żeby nam ciasto ładnie odeszło od ręki. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy na placek grubości 0,5cm, wykrawamy foremką krążki jak na pierogi, nakładamy farsz i kleimy paszteciki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 20szt. 




Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 900kcal

Wartość energetyczna całego farszu pieczarkowego – 170kcal

Wartość energetyczna 1 pasztecika – 55kcal 


34 komentarze:

  1. Czy robiłaś może z mąki pszennej pełnoziarnistej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do mąki pełnoziarnistej, odpowiadając na wszystkie pytania poniżej. Na pewno można, ale nie wiem jaki będzie efekt, czy np. się nie rozkleją, czy ładnie urosną? Mąka biała jest bardziej elastyczna, więc efekt przy tych pasztecikach był taki jaki chciałam, ładne kształtne i wyrośnięte. Z pełnoziarnistej robiłam inne paszteciki, zawijane, nie sklejane, zawsze można tak je zrobić. Wtedy nie będą pierożkami, ale smak ten sam i pewność, że wygląd będzie zadowalający. Inne paszteciki są w przepisach BUFET IMPREZOWY.

      Myślę, że w weekend coś porobię nowego, może przy okazji porcyjkę z pełnoziarnistej wypróbuję, to dam znać :)

      Usuń
  2. bardzo lubię wszelkie paszteciki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. drozdze rozpuszcza sie w mleku z jogurtem? nigdy tak nie robila, zawsze rozpuszczalam albo w cieplej wodzie albo w cieplym mleku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak zrobiłam (na próbę) i efekt wyrośnięcia identyczny jak w poprzednich przepisach. Chciałam uniknąć robienia rozczynu ze względu na czas. I jak się okazuje można bez rozczynu, są równie dobre, chrupkie - dla mnie idealne. Chciałam się też pokusić o przepis na śmietanie, wtedy już bez tłuszczu. Może sprawdzę jak by to wyszło. Co prawda śmietana kaloryczna, ale jak się to podzieli (100ml) przez 20 pasztecików, to wcale tak źle nie wychodzi, a może smak będzie jeszcze lepszy albo równie dobry.

      Usuń
  4. czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasta z przepisu można użyć do jakiś słodkości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o tym właśnie, jakby tak pod te święta owoce suszone i orzechy wymieszać i do środka dać :) Na pewno wyjdą super!

      Usuń
  6. Alee ładne:))Magda a skąd bierzesz mąke pełnoziarnistą? Cos mi sie nie rzucła w oczy na półkach..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w marketach. Ja używam Lubellę.

      Usuń
  7. Madzia czym wykrawałaś krążki? Szklanka chyba za mała?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W gadżetach poszukaj lejkopieróg.

      Usuń
  8. a to lęcę na allegro :) po lejkopieróg

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kupilam ostatnio u mnie na targu za 5 zl i dzis wlasnie robilam poprostu pycha. polecam również z wiśniami, bo mialam troche drylowanych i zostało mi ciasto i poprostu obłedne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie zwykłe coś, a tyle radości. Lejkopieróg, kto by pomyślał :)

      Usuń
  10. Pyszności :)
    Właśnie zajadam się w pracy.
    Tylko tego farszu wystarczyło mi na 36 pasztecików, musiałam szybko ciasto dorabiać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam wyszły bardzo dobre(trochę jak pierożki ).Ale mam pytanie czy jak zostawię do wyrośnięcia to wyjdą takie jak czasami się podaje paszteciki do barszczu,większe i bardziej jak bułeczka?Czy pani tak próbowała? Czy można je zrobić z kiszoną kapustą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcialabym tylko podpowiedziec, ze ja juz kilkakrotnie robilam z farszem z kapusty kiszonej i pieczarkami badz suszonymi grzybami, sa bardzo dobre. Niestety nigdy nie odstawialam do wyrosniecia, wiec w tej kwestii nie pomoge!

      Usuń
    2. Można i z kiszoną i zostawić do wyrośnięcia, ale trzeba pilnować, żeby podczas wyrastania nie popękały.

      Usuń
    3. na ile sztuk jest ten przepis ?

      Usuń
    4. Napisane powyżej w przepisie: Z podanych proporcji wychodzi 20szt.

      Usuń
  12. Jeszcze tak beznadziejnego przepisu na ciasto drożdżowe nie widziałam, fu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. GOOGLE polecam, wpisz: ciasto drożdżowe i masz tysiące cudownych propozycji, nie trać czasu tutaj, życie zbyt krótkie na takie komentarze.

      Usuń
  13. To są przepisy dla osó odchudzających się .Jak ci nie pasi to nikt ci tu nie każe zaglądać.Krytykować każdy potrafi .A może ty coś wymyślisz?

    OdpowiedzUsuń
  14. witam ciasto nie wyszło chrupkie- co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co zrobiłaś źle, przecież nie widziałam co robisz i jak robisz. Może za krótko w piekarniku?

      Usuń
  15. Witam, chciałam się zapytać czy można je zrobic dzień przed imprezą i podać na zimno czy lepiej podgrzać w piekarniku przed podaniem? M.P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam kilka godzin przed imprezą, nigdy nie zostają, więc nie wiem jakie są na drugi dzień. Ale na ciepło są lepsze.

      Usuń
  16. fajne paszteciki są bardzo smaczne polecam

    OdpowiedzUsuń