Składniki na ciasto:
mleko (50ml)
jogurt naturalny (100ml)
drożdże (20g)
mąka (200g)
mleko (50ml)
jogurt naturalny (100ml)
drożdże (20g)
mąka (200g)
1/2 łyżeczki soli
olej (5ml)
jajko do posmarowania
olej (5ml)
jajko do posmarowania
kminek do posypania
Składniki na farsz:
pieczarki (500g)
2 duże cebule (200g)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na farsz:
pieczarki (500g)
2 duże cebule (200g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz, pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy na patelnię, solimy i pod przykryciem dusimy, aż cebula zmięknie. Odparowujemy nadmiar wody (żeby paszteciki nie podchodziły wilgocią). Wszystko doprawiamy i miksujemy blenderem. Dla pewności można dodać łyżeczkę lub dwie bułki tartej, ona wchłonie nadmiar wody. Farsz odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły. Dodajemy mąkę i przyprawy (głównie sól) i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy odrobinę oleju, żeby nam ciasto ładnie odeszło od ręki. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy na placek grubości 0,5cm, wykrawamy foremką krążki jak na pierogi, nakładamy farsz i kleimy paszteciki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Przygotowujemy farsz, pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy na patelnię, solimy i pod przykryciem dusimy, aż cebula zmięknie. Odparowujemy nadmiar wody (żeby paszteciki nie podchodziły wilgocią). Wszystko doprawiamy i miksujemy blenderem. Dla pewności można dodać łyżeczkę lub dwie bułki tartej, ona wchłonie nadmiar wody. Farsz odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły. Dodajemy mąkę i przyprawy (głównie sól) i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy odrobinę oleju, żeby nam ciasto ładnie odeszło od ręki. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy na placek grubości 0,5cm, wykrawamy foremką krążki jak na pierogi, nakładamy farsz i kleimy paszteciki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na paszteciki – 900kcal
Wartość energetyczna całego farszu pieczarkowego – 170kcal
Wartość energetyczna 1 pasztecika – 55kcal