logo

logo

piątek, 7 grudnia 2012

Pełnoziarnisty makaron na łazanki

Nigdzie nie znalazłam gotowych pełnoziarnistych łazanek, więc sama zrobiłam. Makaron bez jajka, a jak ktoś chce z jajkiem, to przepis na taki makaron tutaj.



Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (100g)
woda (60ml)
½ łyżeczki soli









Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę (wrzątek) jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką.

Podsypujemy lekko mąką i wałkujemy na cienki 1-2mm placek. Kroimy go na kształt łazanek.

Gotowanie takiego świeżo zrobionego makaronu, to około 2-3 minut we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłynie na powierzchnię. Lekko podsuszonego – 4 minuty.

Makaron można podsuszyć, jeśli chcecie go wykorzystać później – piekarnik nastawiamy na 50st. i minimum 30 minut suszymy, co jakiś czas można go poprzerzucać, żeby się nie skleił.

Z podanych proporcji wychodzi 4 porcje makaronu do zupy czystej, czyli bez warzyw w środku (np. grzybowa, barszcz, rosół) lub 6 mniejszych porcji do zup gęstych, z czymś w środku (np. warzywnych lub do zup typu krem).




Wartość energetyczna wszystkich łazanek – 350kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/6 łazanek) – 60kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 łazanek) – 90kcal




7 komentarzy:

  1. Jak ze smakiem takich łazanek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się odzwyczaiłam od białego makaronu, więc każdy ciemny przedkładam nad biały. Mi te łazanki domowe bardzo smakują, jutro robię z kapustą ;)

      Usuń
  2. NIE MA TO JAK DOMOWY MAKARON:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron robi się expresowo!Smak cudowny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja mam tylko mąkę żytnią razową. Nada się na te łazanki?
    Świetny blog :)
    pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, głowy nie dam, ale z mąką żytnią mam same złe doświadczenia, sprawdza mi się tylko w połączeniu z pszenną.

      Usuń
  5. Ja do łazanek używam świderków pełnoziarnistych też dobre ��

    OdpowiedzUsuń