logo

logo

piątek, 7 grudnia 2012

Zupa grzybowa z łazankami

  


Składniki (na garnek 2,5l):
suszone grzyby (50g)
1 domowa kostka warzywna
zestaw włoszczyzny na zupę
przyprawy (sól, pieprz)

łazanki pełnoziarniste – przepis tutaj

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj. 




Przygotowanie:
Grzyby moczymy 1-2 godziny przed gotowaniem, następnie gotujemy z włoszczyzną i domową kostką rosołową. Następnie odcedzamy wywar grzybowy. Same grzyby proponuję drobno pokroić i wrzucić do czystego wywaru. Zupę przyprawiamy, jak ktoś lubi, to polecam sos sojowo-grzybowy. Zupę podajemy z łazankami. Wyznaję zasadę, że takie czyste zupy nie mają kalorii, więc jedynie wkładka w postaci pokrojonych grzybów i łazanek ma jakąś kaloryczną wartość.




Wartość energetyczna czystej zupy grzybowej (z grzybami w środku) – 175kcal

Wartość energetyczna 1 porcji czystej zupy – 35kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy z łazankami (1/5 zupy) – 105kcal






Wersja zabielana u mnie różni się tylko tym, że dodałam 1 łyżkę gęstego jogurtu naturalnego (50g) na porcję. Wtedy wartość energetyczna 1 porcji z łazankami i jogurtem wynosi 135kcal.