logo

logo

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierniczki drożdżowe kakaowe

Poprzednie drożdżowe pierniczki wyszły mi jasne, w smaku dobre, ale brakowało mi koloru, dlatego wersja druga. Ale polecam obie, bo jednak czuć różnicę po dodaniu kakao na tyle, że można powiedzieć, że to całkiem inne pierniczki. 




Składniki:
mąka pszenna (180g)
1 jajko (60g)
cukier puder (30g)
miód (50g)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao (20g)
drożdże (15g)
masło (20g)





Przygotowanie:
Miód, cukier, kakao i masło rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Przelewamy to do dużej miski i schładzamy. Następnie dodajemy jajko, pokruszone drożdże, sodę i mąkę. Wyrabiamy dokładnie masę piernikową, powinniśmy mieć kształt kuli. Jeśli takiego nie mamy dosypujemy mąki. Wałkujemy ciasto na ok. 0,5cm, wykrawamy pierniczki, układamy na papierze do pieczenia. Zostawiamy na ok. 30minut, żeby lekko urosły, mają się podnieść, ale nie wyrosnąć jak drożdżówki. Pieczemy w temperaturze 180st. około 10 minut. Nie za długo, żeby się nie spiekły, dzięki tak krótkiemu czasowi pieczenia będą mięciutki i pulchniutkie, inne niż tradycyjnie znane pierniczki. Zaletą tych pierniczków jest to, że dzięki drożdżom pięknie rosną i sprawiają wrażenie dużych, ale są przy tym niskokaloryczne. Z podanych proporcji wychodzi 30szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na pierniczki drożdżowe – 1260kcal

Wartość energetyczna 1 pierniczka drożdżowego – 40kcal



15 komentarzy:

  1. Pięknotki wyszły! Idealne na choinkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą takie u mnie wisieć tylko przystrojone świątecznie :)

      Usuń
  2. jakie piękne:) Teraz tylko lukrem posklejać i choinki piernikowe jak się patrzy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z dalszymi przepisami świątecznymi? Pisalas coś o jakimś planie pieczenia. Podziel się swoimi planami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj wiatrak, a resztę przewiduję na jutro i pojutrze, postaram się wstawić jak tylko upiekę.

      Usuń
  4. A tego kakao to łyżkę czy 20g? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam duże łyżki, to u mnie ważyło 20g. Generalnie masz mieć 200g mąki (lub mąki z kakao). Jak dasz 10g kakao, to wtedy 190g mąki, jak 20g kakao to 180g mąki. A to czy mniej czy bardziej kakaowe, to według uznania :) Mam nadzieję, że wszystko jasne :)

      Usuń
  5. Pierniczki generalnie pycha, ale moje wyszly jakies takie twarde... Myslalam, ze jak z drozdzami to beda takie miekkie, pulchne. A moje wyszly jak zwykle, kruche, lekko twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, robiłam teraz z tego przepisu ze śliwką i też mi takie wyszły. I jestem pewna gdzie tkwi błąd - one nie mogą być zbyt cienko wałkowane. Ja wałkuję na 0,5 albo i grubsze, wtedy są pulchne, a te cienkie za szybko się spiekają zanim zdążą w piekarniku wyrosnąć.

      Usuń
  6. zrobiwe z Twojego przepisu;) ps. wyłącz sobie weryfikacje obrazkowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wyłączę. Kiedyś nie było, ale blog nie był aż taki popularny, z czasem licznik przyspieszył, to i spam przyspieszył. Bez obrazków dostaję, około kilkadziesiąt komentarzy spamu, większość porno i każdy jeden mi przychodzi jako powiadomienie na maila, więc dla własnej wygody :)

      Usuń
  7. Zrobię na pewno :) a jak z przechowywaniem? Mogą trochę przeczekać do świąt czy lepiej robić świeże?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię na pewno :) a jak z przechowywaniem? Mogą trochę przeczekać do świąt czy lepiej robić świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem nic o przechowywaniu, bo u mnie nie wytrwały dłużej niż kilka dni. Świeże na pewno są smaczne.

      Usuń