logo

logo

wtorek, 4 grudnia 2012

Rolada jajeczna z wędzonym dorszem





Składniki:
4 jajka (240g)
1 wędzony obrany dorsz (200g)
biały serek kanapkowy 0% (100g)
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy 
(sól, pieprz)

 




Przygotowanie:
Przygotowujemy farsz. Rybę obieramy z ości, przed obraniem ważyła ok. 300g, po obraniu 200g. Dodajemy biały ser i miksujemy blenderem na pastę. Dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, kurkumę (dla koloru) i przyprawy. Jajeczną pianę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z tych proporcji była to największa blacha, ale z każdej strony zostało mi ok. 10cm miejsca. Pieczemy w 200st. ok. 10 minut, aż jajka się zetną i lekko zaczną odchodzić bokami od papieru. Nie można za długo piec, bo wtedy zrobią się suche i rolada popęka.

Wyciągamy placek jajeczny z piekarnika, nakładamy cienko pastę z dorsza i zawijamy całość na ciepło w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Z podanych proporcji wychodzi 30 plasterków o grubości ok. 1cm.



Wartość energetyczna całej rolady jajecznej z wędzonym dorszem – 650kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka (1/30 rolady) – 20kcal
 




14 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis i ładnie się prezentuje. Można czymś takim zainteresować gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powie, że wgląd nawet mnie zadziwił, spodziewałam się czegoś bardziej pospolitego a wyszło ładniutkie :)

      Usuń
  2. Wyglada ektra! Ciekawam, czy można z wędzoną makrelą? Tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, i tak to z Wami jest, ja coś zrobię z już pytanie czy można z makrelą :) No pewnie można, dorsz jest chudszą rybką.

      Ale spokojna głowa, zakupiłam makrelkę, zaglądaj i coś może ciekawego znajdziesz za kilka dni :D

      Usuń
  3. wędzony łosoś też by pasował? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też, dobry jest w innej roladzie, szpinakowej, może ją też zrobię na Wigilię :)

      Usuń
  4. Witam, mam pytanie, czy do tej masy jajecznej trzeba dać mąkę? bo zrobiłam te masę według przepisu i niestety nie wyszło.. masy nie dało się odlepić od papieru.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez mąki, może za długo pieczone, albo wina papieru. Zawsze tak robię, choćby na Wigilię w tym roku i bez problemu, choć teraz w innym piekarniku po 8 minutach wyjęłam.

      Usuń
  5. Właśnie się chłodzi w lodowce :) Wyszło, choć też się obawiałam, czy się odklei itp. W piekarniku siedziało ok. 5 minut. I tu chyba jest ten problem - bo trzeba wyczuć moment, a każdy piekarnik jest inny - ja piekłam z termoobiegiem na 180.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wydrukowany ... jutro relacja z poczynań kulinarnych :-) pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję wszystko, jest Pani niesamowita :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wszystko - miało być - Karola

    OdpowiedzUsuń
  8. Roladki wyszły bardzo, bardzo smaczne ^^ Wszystko zależy od inwencji kucharza - Karola

    OdpowiedzUsuń
  9. Podpisuje się pod powyższym komentarzem.Bardzo prosty i szybki przepis,a przy tym bardzo efektowny.Użyłam serka Turek ziołowego i 2 łyżeczki musztardy do masy rybnej,żeby wyostrzyć nieco smak.Polecam!pzdr Monika

    OdpowiedzUsuń