logo

logo

wtorek, 4 grudnia 2012

Zupa krem z pora




Składniki (na garnek 2,5l):
1 mały por (200g)
ziemniaki (400g)
1 domowa kostka rosołowa
przyprawy (sól, pieprz)

grzanki z ciemnego pieczywa (1 kromka na 1 porcję)


Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w wodzie z domową kostką rosołową. Por kroimy na drobne paseczki, solimy i smażymy na patelni pod przykryciem podlewając wodą co jakiś czas, żeby nie przywarł. Po przestudzeniu ziemniaków i pora wszystko miksujemy blenderem lub w kielichu do koktajli. Zupę przyprawiamy do smaku. Jest gęsta, ale można ją dodatkowo podać z grzankami.




Wartość energetyczna całej zupy krem z pora – 385kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy (1/5 zupy) – 75kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) z grzankami (1 kromka) – 155kcal