logo

logo

czwartek, 24 stycznia 2013

Bułeczki cytrynowe



Składniki:
1 żółtko (30g)
mleko (150ml)
2 łyżeczki cukru (20g)
drożdże (20g)
mąka pszenna (250g+20g)
masło (10g)
starta skórka z 1 cytryny
½ łyżeczki soli
białko do posmarowania
posypki (sezam, mak)




Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki (20g), mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, startą skórkę cytrynową i mąkę. Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie jednolite. Na koniec dodajemy roztopione, przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia, zachowując odstęp. Zostawiamy je jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i posypujemy dodatkami (opcjonalnie). Pieczemy w temperaturze 160st. ok. 15 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 12 małych bułek, wielkości kajzerek.





Wartość energetyczna całego ciasta na bułki – 1755kcal

Wartość energetyczna 1 bułeczki – 110kcal





3 komentarze:

  1. czy jak nie dodam skórki z cytryny i dam 10 g cukru to wyjdą takie "bardziej" tradycyjne i bardziej neutralne niż słodkie????

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co, tego cukru to nie czuć, może są lekko słodkawe, ale pod wędlinę i sery pasują. Cukier do drożdżowych wypieków radzę dać, bo sprawdziłam, że bez jakiegokolwiek cukru drożdże słabo rosną. I tylko w tym celu cukier daję. Zobacz, że te 20g na 12 bułeczek, to praktycznie nic. A skórkę możesz sobie darować, to już tylko w celach aromatycznych.

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź:) cukier właśnie wiem że musi być przy drożdżach, ale myślałam że one są jednak "bardziej" słodkie:):)
    Cudowny blog, niesamowicie smaczne potrawy i dobre przepisy:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń