logo

logo

środa, 30 stycznia 2013

Bułki pełnoziarniste z dynią





Składniki:
drożdże (15g)
maślanka (100ml)
mleko (50ml)
1 łyżeczka cukru (10g)
1 jajko (60g)
mąka pełnoziarnista pszenna (300g)
masło (20g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pestek dyni (20g)
jajko do posmarowania (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, lekko podgrzane mleko, cukier i drożdże. Wszystko mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Dodajemy jajko, mąkę, sól i wszystko dokładnie wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Ciasto powinno nam odchodzić od ręki. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat, robimy długi wałek o grubości ok. 10cm. Wałek lekko spłaszczamy górą i tniemy 10 równych prostokątów. Nasze prostokątne bułeczki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy pokrojonymi drobno pestkami dyni. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 20 minut, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na bułki pełnoziarniste – 1550kcal

Wartość energetyczna 1 bułki pełnoziarnistej – 155kcal 


15 komentarzy:

  1. Witam Madziu! Zawsze mam problem w przepisach z mąką. Piszesz o mące pełnoziarnistej. Ale jest mąka pełnoziarnista pszenna, ale jest też mąka pełnoziarnista żytnia. O jaką chodzi w tym przepisie? O jaki typ? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, poświęcę się drugi raz jak z przyprawami, bo pytanie jest codziennie w innym przepisie. Kiedyś w ogólnych informacjach napisałam, że używam mąkę pełnoziarnistą pszenną. Muszę to dopisać koniecznie do każdego przepisu, bo w ostatnich tygodniach tyle nowych osób, że pytań a pytań :) Pszenna pszenna :)

      Usuń
  2. tez jestem ciekawa co to za mąka, wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź wyżej, a dokładniej pełnoziarnista pszenna z Lubelli.

      Usuń
  3. P. Magdo proszę mi powiedzieć, czy te bułeczki można mrozić i czy są dobre po rozmrożeniu?. Mam zamiar je zrobić, ale 10 sztuk to dużo, a nie lubię starego pieczywa. Pani blog jest super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazde bułki się da, ale jak konkretnie te się zachowają to nie wiem, u mnie są głodomory w domu i jeszcze nie zdążyłam bułek mrozić :)

      Usuń
    2. Upiekłam dziś te bułeczki, były przepyszne, pomimo że są z mąki pełnoziarnistej to ciasto wyrosło pięknie i bułeczki też. Twój blog jest świetny.Wykorzystałam kilka twoich przepisów, są rewelacyjne. Chleb na zakwasie pszenno-żytni też pyszny. Zamierzam upiec wszystkie chlebki z Twojej kolekcji. Pozdrawiam:) Renata

      Usuń
    3. O, to muszę więcej powymyślać, żebyś za szybko nie wykorzystała zasobów :)

      Usuń
  4. zrobiłam po południu te bułeczki i jestem zachwycona ! od dzisiaj będę je robiła codziennie i to w piekarniku ... po pierwsze - wyszły ! mimo mojego piecyka, który nie trzyma temperatury, po drugie są z mąki pełnoziarnistej, to duży plus, a po trzecie są naprawdę super ! przez chwilę chyba miały mały zakalec, maleństwo takie dosłownie, wyglądało jak mokra plamka, ale już go nie ma ... zniknął? :)
    później już go nie było, bułeczek wyszło mi siedem i są bardziej podłużne niż kwadratowe, ale niedługo dojdę do wprawy !! huraaa, dzięki !
    tola

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć do nich mąki orkiszowej? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. Wyszło mi dziwne ciasto. Najpierw było trochę rzadkie ale odkleiło się od rąk więc zostawiłam. Później po wyrośnięciu jak chciałam formować bułeczki(niestety nie było mowy o rozwałkowaniu) znów się kleiło więc stwierdziłam że zrobię kulki i uformuję bułeczki...i zamiast bułeczek wyszły kleksy,które jeśli wyrosną to wstawie do piekarnika. Czy Pani też miała takie rzadkie ciasto? Czy po prostu mi coś nie wyszło...

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wyjęłam z piekarnika- wyśmienite !!! Dzieci zjadły już po dwie, ja tylko pół żeby spróbować- smaczne :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  8. brak mi słów :) własnie wyjełam z piekarnika , odczekałam (ledwo bo taki zapach w całym domu ) az ostygnią trochę i pożarłam jedną........ idę spać bo zeżre wszystkie :) pychaaaaaaaaaaaa :) dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis super, ale to "Z podanych proporcji wychodzi 10szt"... Wiesz, jeśli naprawdę by tak było, to by znaczyło, że nawet jak użyje się 1 g mąki, ale tych samych PROPORCJI (czyli wszystkiego innego też dokładnie 300 razy mniej niż podałaś), to też wyjdzie 10 sztuk. ;)

    OdpowiedzUsuń