logo

logo

wtorek, 29 stycznia 2013

Instrukcja wykonania roladek drobiowych




Sposób zawijania wszelkich roladek ze zmielonej piersi kurczaka nie jest trudny, ale może macie racje, że suchy tekst, co robić i jak zrobić nie wystarczy, bo do tego trzeba mieć wyobraźnię przestrzenną. Filmu nie nagrałam, ale instrukcja postępowania poniżej powinna już wszystko wyjaśnić. Przedstawiłam dwa sposoby zawijania roladek, jeden z wałkiem w środku i otoczką, a drugi ślimakowy. Zakładam, że mamy dwa "kolory" mięsa zgodnie z konkretnym przepisem. W przykładzie występuje część pietruszkowa i część pieczarkowa.

Przygotowanie: Rozkładamy folię spożywczą i skrapiamy wodą, żeby mięso się do niej nie przyklejało podczas zwijania. Folia spełnia tu rolę naszego pomocnika w zawijaniu.



Jak zawinąć roladki ROLADKA Z WAŁKIEM W ŚRODKU

Krok 1:
Na folię kładziemy część pietruszkową. Zwilżoną dłonią uklepujemy mięso na kształt prostokąta o równej powierzchni.
Krok 2:
Z części pieczarkowej robimy coś na kształt wałka i kładziemy go na środku, powinien zajmować ok. 1/3 powierzchni części pietruszkowej.
Krok 3:
Przy pomocy folii nakładamy górną część pietruszkową na część pieczarkową.
Krok 1 Krok 2 Krok 3
Krok 4:
Przy pomocy folii nakładamy dolną część pietruszkową na część pieczarkową.
Krok 5:
Zwilżoną dłonią modelujemy braki - naciągamy lekko, przesuwamy i wygładzamy.
Krok 6:
Naszą roladkę owijamy folią. Tuż przed wrzuceniem na wrzątek rolujemy roladkę po blacie, żeby była kształtna, a nie spłaszczona od leżenia.
Krok 4 Krok 5 Krok 6


PRZYKŁADOWE ROLADKI
ZROBIONE TYM SPOSOBEM
Roladki z suszonymi pomidowami i bazylią Rolada szpinakowa z pistacjami Roladki koperkowe z orzechami nerkowca



ROLADKA ŚLIMACZEK

Krok 1:
Na folię kładziemy część pietruszkową. Zwilżoną dłonią uklepujemy mięso na kształt prostokąta o równej powierzchni.
Krok 2:
Na część pietruszkową nakładamy część pieczarkową. Można zostawić wolne brzegi lub równo nałożyć identyczny prostokąt. Nie ma to znaczenia, będą jedynie różne wzorki.
Krok 3:
Przy pomocy folii nakładamy górny brzeg części pietruszkowej na część pieczarkową.
Krok 1 Krok 2 Krok 3
Krok 4:
Wspomagając się folią zwijamy roladę w ślimaka.
Krok 5:
Po zwinięciu lekko przyciskamy, żeby ładnie skleiły się brzegi roladki.
Krok 6:
Naszą roladkę owijamy folią. Tuż przed wrzuceniem na wrzątek rolujemy roladkę po blacie, żeby była kształtna, a nie spłaszczona od leżenia.
Krok 4 Krok 5 Krok 6


PRZYKŁADOWE ROLADKI
ZROBIONE TYM SPOSOBEM
Roladki z marchewką i selerem Roladki drobiowe szpinakowe Roladki z suszonymi morelami i migdałami

28 komentarzy:

  1. jestes boska!teraz wiem jak zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdo - W I E L K I E dzięki :) No to dziś robię roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z tymi roladkami , gratulacje ! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kapitalne:) do wypróbowania:D

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam problem z tym bo narazie nie mam maszynki do miesa.. ale kupie sobie i wtedy napewno zrobie te roladki!

    OdpowiedzUsuń
  6. No wlasnie ja tez nie mam maszynki do miesa, ale jak tak patrze na te roladki, to az chce mi sie je kupic. Z reszta musze wyprobowac, bo moze moj robot kuchenny da sobie rade z surowa kurza piersia.

    Magda, na ile to sie wrzuca do wody w tej folii? Rozumiem, ze folie trzeba zdjac jak tylko roladka sie zetnie? TWSM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ta folia sama spada, bo mięso jak się zetnie, to folia się po nim ślizga, więc po prostu folię trzeba wyłowić. To jest operacja na 2 sekundy, widelcem zahaczasz folię i wyciągasz. Nie trzeba tu nic rozwijać czy się męczyć. Samo schodzi :)

      Usuń
  7. a po co maszynka?

    1. można zrobić na cienkim plastrze piersi
    2. mięso drobiowe da się łatwo posiekać (nożem)

    ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, można się poświęcić i drobno posiekać mięso.

      Usuń
  8. Czy ta częśc pietruszkowa jest z całej piersi, rozbita i wycięta w prostokąt czy też zmielona, gdyż widzę wpisy o maszynce do mielenia. Ja nie mam maszynki i mielę blenderem (kubek) na puch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszne pytanie. Instrukcja powstała na prośbę, bo już wstawiłam przepisy na wiele roladek w tym stylu. Tu akurat mówimy o mięsie mielonym. To jest napisane w każdym osobnym przepisie na roladki, bo to miało spełniać jedynie funkcję pomocniczą :) Ale dopiszę w poście dla jasności.

      Usuń
  9. ojej,ze ja wcześniej nie wpadłam na tego bloga, kiedy sama się męczyłam z wymyślaniem przepisów,podczas mojej diety....ale nic straconego:)bo nawyki zmieniłam na stałe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skorzystałam z pomysłu, bardzo pomocna jest ilustrowana instrukcja zwijania. Roladki są pyszne, efektowne i dietetyczne, dziękuję pięknie za inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazali film nagrać :D ale myślę, że takie coś wystarczy, skoro sobie radzicie. Roladki są super, można tyle rzeczy nawrzucać co środka i w przekroju wyglądają fajnie :)

      Usuń
  11. Witam. Pani Magdo jestem tu nowa. Trafiłam na Pani bloga przez przypadek szukając surówki. Tak sobie tu czytam i czytam od dwóch tygodni. I muszę powiedzieć, że czytałam z otwartą buzią.
    Super opisane, super zdjecia, jestem pod wrażeniem. Będę próbowała przepisy. Na pewno zacznę od tej roladki-są cudne.Proszę mi tylko jeszcze na pisac z czym je podawac tak do obiadu i na stół dla gości. Za dwa miesiace będziemy mieli imprezkę i chętnie bym je zaserwowała:) Mam nadzieje, że mi wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie i prosimy o jeszcze więcej przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladki bardziej w formie na stół dla gości. Tak jak pieczone mięsa, schaby ze śliwką itp. Dodatki dowolne, wszelkie dressingi, pikantne sosy.

      Usuń
  12. Pani Magdo, a czy taki roladki nadają się do gotowania na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ktoś próbował i pisał tu, że wychodzą, przy którymś przepisie, ale teraz nie pamiętam przy którym.

      Usuń
  13. już rozmrażam filet z kurczaka na te roladki..tak mnie zachwyciły!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie :) Czy mielone mięso drobiowe się nadaję, czy raczej żadnej roladki z niego nie zrobię bo będzie za rzadkie ? Rozumiem, że na zimno smakują wyśmienicie i idealnie nadają się na przystawkę? Mam nadzieję, że na ciepło też są smaczne w wersji obiadowej :) Ostatnie pytanie, czy jeśli się je zamrozi to nie stracą na swoim smaku i wyglądzie? Wiem, że zdaję sporo pytań, ale przepisy są wspaniałe kilka już zrobiłam i wolę spytać się doświadczonych osób zanim coś zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mielonym gotowym jest trochę tłuszczu i podczas gotowania on się wytopi, wtedy roladka moze stracić kształt i może się rozwalić. Ktoś mi się żalił, że tak się stało, ale może przy innym przepisie.

      Usuń
  15. witam ja próbowałam zrobić roladkę i okazało sie że przekrojona roladka nie ma zwartej/zbitej konsystencji a wygląda bardziej jakby mięso było sparzone. Co robie nie tak? robiłam zgodnie z opisem...

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Madziu, zrobiłam i wstawiam na swojego bloga. Co prawda upiekłam ją (zawijałam w pergamin), więc może jest nieco inna, ale po prostu PRZEPYSZNA! dziękuję!
    P.S. Oczywiście podlinkuję pani przepis, bo ze wszystkich, które widziałam pani najlepiej tłumaczy, jak to zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń