logo

logo

piątek, 4 stycznia 2013

Ciasteczka przekładane kremem serowym a’la feta


Składniki na ciasteczka:
masło (20g)
żółty ser (50g)
mąka (150g)
jogurt naturalny (50ml)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
jajko do smarowania


Składniki na krem serowy:
ser typu feta Light (100g)
twarożek President 0% (150g)



Przygotowanie:

Żółty ser trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy posiekane miękkie masło i jogurt. Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, bez widocznych grudek masła. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu wałkujemy na ok. 2-3mm, wykrawamy foremką ciasteczka, tyle samo spodów i ramek i układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem i ramki dekorujemy (makiem, sezamem, posiekanymi orzeszkami, słonecznikiem, dynią itp.). Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 25 kompletów do przełożenia.

Krem serowy a’la feta zrobiłam z sera Feta Light zmiksowanego na gładko z chudym serkiem President bez przypraw. Dzięki temu ciasteczka nie są zbyt słone ani zamulające, ale mają smak fety i kremową konsystencję. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasteczka.






Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka serowe – 970kcal

Wartość energetyczna 1 komplety do przełożenia – 40kcal

Wartość energetyczna kremu serowego a’la feta – 270kcal

Wartość energetyczna 1 ciasteczka z kremem a’la feta – 50kcal