logo

logo

piątek, 4 stycznia 2013

Ciasteczka serowe z pistacjami




Składniki:
masło (20g)
żółty ser (50g)
mąka (150g)
jogurt naturalny (50ml)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
jajko do smarowania (opcjonalnie) 

pistacje (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Żółty ser trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy posiekane miękkie masło i jogurt. Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, bez widocznych grudek masła. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu wałkujemy na ok. 5mm, wykrawamy foremką małe ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem i dekorujemy pistacjami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 120 małych ciasteczek (większych od krakersów).





Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka serowe (bez pistacji) – 970kcal 


Wartość energetyczna 1 ciasteczka bez pistacji - 8kcal

Wartość energetyczna 1 ciasteczka z pistacją – 15kcal 



1 komentarz:

  1. Wyszły mi dość oryginalne w konsystencji ciasteczka, no i pyszne (niestety ;)
    Dałam mąkę żytnią razową i wszystko ok.
    A i wyszło mi ich połowę mniej (może za grube zrobiłam...) ale to dobrze bo skąd bym wzięła cierpliwość do łupania 120 pistacji :O
    JW

    OdpowiedzUsuń