Składniki:
masło (20g)
żółty ser (50g)
mąka (150g)
jogurt naturalny (50ml)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
jajko do smarowania (opcjonalnie)
pistacje (opcjonalnie)
masło (20g)
żółty ser (50g)
mąka (150g)
jogurt naturalny (50ml)
1 jajko (60g)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
jajko do smarowania (opcjonalnie)
pistacje (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żółty ser trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy posiekane miękkie masło i jogurt. Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, bez widocznych grudek masła. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu wałkujemy na ok. 5mm, wykrawamy foremką małe ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem i dekorujemy pistacjami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 120 małych ciasteczek (większych od krakersów).
Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka serowe (bez pistacji) – 970kcal
Wartość energetyczna 1 ciasteczka bez pistacji - 8kcal
Wartość energetyczna 1 ciasteczka z pistacją – 15kcal