Składniki:
masło (50g)
żółty ser (50g)
mąka (125g)
jogurt naturalny (100ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
przyprawy do posypania (chili, zioła suszone, kminek. przyprawa do ziemniaków, przyprawa meksykańska)
jajko do smarowania (opcjonalnie)
masło (50g)
żółty ser (50g)
mąka (125g)
jogurt naturalny (100ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
przyprawy do posypania (chili, zioła suszone, kminek. przyprawa do ziemniaków, przyprawa meksykańska)
jajko do smarowania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żółty ser trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy posiekane miękkie masło i jogurt. Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, bez widocznych grudek masła. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu wałkujemy na ok. 4-5mm, wykrawamy foremką małe krakersy i układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy przyprawami według uznania. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 100szt krakersów.
Żółty ser trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy posiekane miękkie masło i jogurt. Zagniatamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, bez widocznych grudek masła. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyciągnięciu wałkujemy na ok. 4-5mm, wykrawamy foremką małe krakersy i układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy przyprawami według uznania. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 100szt krakersów.
Wartość energetyczna całego ciasta na krakersy – 1050kcal
Wartość energetyczna 1 krakersa – 10kcal