logo

logo

środa, 16 stycznia 2013

Filet rybny w pomidorach czosnkowych z pietruszką





Składniki:
2 filety rybne (200g)
2 duże cebule (200g)
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
przyprawy 
(sól, pieprz, papryka słodka, chili, czosnek)

 



Przygotowanie:
Filety rybne dzielimy na pół, każdą z 4 części solimy i smażymy na patelni bez tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, żeby rybka była soczysta.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek kroimy na drobne kawałeczki i podsmażamy z przyprawami na patelni, aż zmięknie. Następnie dorzucamy krojone pomidory z puszki. Wszystko chwilę dusimy, ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do usmażonych filetów. Podgrzewamy i serwujemy na ciepło. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje (50g ryby z ¼ warzyw).




Wartość energetyczna ryby (np. morszczuk, dorsz) – 180kcal

Wartość energetyczna całych warzyw z pietruszką – 135kcal

Wartość energetyczna 1 porcji ryby z warzywami (50g fileta i ¼ warzyw) – 80kcal 


5 komentarzy:

  1. Czy mogłabyś w swoim przepisach wiecej pisac czym doprawiasz ?:) Tak orientacyjnie ;) Zagladam tu codziennie czytajac i czytajac, ale czasem nawet z najprostsza potrawą jest problem z doprawieniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z przedmówczynią :-) Chociaż czytałam że Pani Magda ma swoje sekrety przyprawowe i nie bardzo chce je zdradzać. Szanuję to ale czasami napisanie w przepisie "przyprawy" niewiele mówi. Fakt każdy ma swój smak, swoje kubki smakowe. Jednak chociaż małe podpowiedzi by się przydały. BARDZO BARDZO BARDZO PROSIMY

      Usuń
    2. No doprawiam głównie solą, a jak dodaję coś rzeczywiście znaczącego, to piszę o tym. Więc tutaj czosnek i sól. Cała tajemnica :)

      Usuń
  2. tak, tak ja tez jestem zaaaa! BARDZO PROSIMY!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. własnie ta rybka dziś u mnie na obiad - z pewnością będzie pyszna :D

    OdpowiedzUsuń