logo

logo

środa, 16 stycznia 2013

Kasza pęczak z pieczarkami





Składniki:
kasza pęczak sucha (100g)
pieczarki (250g)
2 duże cebule (200g)
przyprawy (sól, pieprz)







Przygotowanie:
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami pod przykryciem, aż zmięknie. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub ósemki (jeśli duże) i dodajemy do cebuli, chwilę dusimy. Wszystko dodajemy do ugotowanej kaszy i przyprawiamy.




Wartość energetyczna całej kaszy z pieczarkami – 460kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kaszy) – 115kcal




21 komentarzy:

  1. Jak ja się cieszę , że jest pęczak . Dzisiaj robię, aż mi ślinka cieknie.Małgosia M

    OdpowiedzUsuń
  2. kasza z cebulką i pieczarkami smaku świetnie :) robię też w takiej wersji ryż brązowy i makaron

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja to tak niedawno odkryłam, że aż żal straconych lat :)

      Usuń
  3. Zrobiłam to danie z kaszą perłową, bowiem kaszy pęczak nie znalazłam w żadnym z odwiedzonych sklepów. To jest aż tak trudno-zdobyczny składnik? :P
    Czy bardzo różni się w smaku od kaszy jęczmiennej perłowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dziwne, w marketach jest w woreczkach np. CENOS, koło ryżu, kaszy, W osiedlowych sklepikach też. I ona jest zupełnie inna w smaku niż wszystkie kasze.

      Usuń
  4. Następnym razem będę uważniej się rozglądać. Jestem bardzo ciekawa smaku tej kaszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co można jeszcze zrobić z kaszą pęczak???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu są gołąbki z kaszą pęczak. Ogólnie zamierzam się tej kaszy przyjrzeć na dłużej i coś porobić, bo powiem szczerze, że nie miałam zwyczaju kupowania jej i zupełnie zapomniałam jaka jest dobra. Wpisz w wyszukiwarkę moją pęczak, bo nie pamiętam ile z nią mam przepisów, ale na pewno będzie więcej.

      Usuń
  6. Swietny blog! Duzo pomyslowych "chudych" przepisow i wiele pozytecznych i ciekawych wiadomosci. Jaka szkoda, ze nie mozna dostawac nowych wpisow na swoja skrzynke mailowa:(
    W kazdym razie gratuluje i duzo z tego wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mozna taką kaszę przechować na następny dzień w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, bez problemu i nadal będzie sypka.

      Usuń
  8. chwila moment i pyszne danie gotowe, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale może być inna kasza np gryczana (to moja ulubiona) ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, kaloryczność ta sama, walory zdrowotne ma i jedna i druga, więc można zamiennie.

      Usuń
  10. a mój małżonek stanowczo dzisiaj odmówił...:) ( ja sie zajadałam)...jak mi powiedział: "zdrowie ma swoje granice":)...musze go czym innym przekupić:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie spodziewałem się, że aż tak mi posmakuje :) Co prawda trochę zmodyfikowałem przepis, ale naprawdę było warto. Usmażyłem w papierku pergaminowym z przyprawami ziołowo - czosnkowymi firmy Winiary połówkę piersi z kurczaka, nie rozbijałem. ( 5 - 6 min. z każdej strony na małym ogniu ). Po usmażeniu piersi cieniutko pokroiłem w plastry, jest bardzo soczysta. Dodałem mięso do kaszy z pieczarkami i cebulką na patelnię typu WOK, dodałem jeszcze 1 płaską małą łyżeczkę przyprawy do kurczaka złocistego oraz 2 ząbki czosnku i odrobinę majeranku suszonego. Wszystko razem poddusiłem pod przykryciem dosłownie 3 do 5 minut i gotowe. Proponuję spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałem o ważnym dodatku, 2 - 4 grzybki suszone zalane wcześniej wrzątkiem 1/3 szklanki, w zależności od wielkości ;)

      Usuń
  12. Pęczak to super kasza i wiele z niej można kombinować. Ja do gotowania dodaję liść laurowy i ziele angielskie, do tego zrumieniona cebulka na maśle lub na boczku i jajko sadzone, jeszcze szklanka zimnej maślanki i świetny obiad na upalne dni, choć nie tylko :) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię pęczak i często podaję rodzinie z gulaszami. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń