logo

logo

środa, 16 stycznia 2013

Ryba z pieczarkami w occie winnym





Składniki:
2 filety rybne (200g)
pieczarki (250g)
2 duże cebule (200g)
1-2 łyżki octu winnego
½ łyżeczki imbiru
przyprawy 
(sól, pieprz)

 



Przygotowanie:
Filety rybne dzielimy na pół, każdą z 4 części solimy i smażymy na patelni bez tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, żeby rybka była soczysta.
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy z przyprawami na patelni, aż będą miękkie. Następnie dodajemy ocet winny (opcjonalnie cytrynę) i sproszkowany lub świeży imbir. Wszystko chwilę dusimy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy do usmażonych filetów. Podgrzewamy i serwujemy na ciepło. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje (50g ryby z ¼ pieczarek z cebulką). 





Wartość energetyczna ryby (np. morszczuk, dorsz) – 180kcal

Wartość energetyczna całych pieczarek z cebulką – 90kcal

Wartość energetyczna 1 porcji ryby z pieczarkami (50g fileta i ¼ warzyw) – 70kcal