Składniki:
2 filety rybne (200g)
1 por (200g)
2 duże marchewki (200g)
jogurt naturalny (100g)
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki imbiru
przyprawy (sól, pieprz, imbir)
2 filety rybne (200g)
1 por (200g)
2 duże marchewki (200g)
jogurt naturalny (100g)
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki imbiru
przyprawy (sól, pieprz, imbir)
Przygotowanie:
Filety rybne dzielimy na pół, każdą z 4 części solimy i smażymy na patelni bez tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, żeby rybka była soczysta.
Pora kroimy w paseczki, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa podsmażamy z przyprawami pod przykryciem, aż zmiękną. Jak przestygną dodajemy sok z cytryny, sproszkowany lub świeży imbir i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do usmażonych filetów. To danie można serwować na ciepło jak i na zimno w wersji rybka pod pierzynką z pora. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje (50g ryby z ¼ warzyw).
Filety rybne dzielimy na pół, każdą z 4 części solimy i smażymy na patelni bez tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, żeby rybka była soczysta.
Pora kroimy w paseczki, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa podsmażamy z przyprawami pod przykryciem, aż zmiękną. Jak przestygną dodajemy sok z cytryny, sproszkowany lub świeży imbir i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do usmażonych filetów. To danie można serwować na ciepło jak i na zimno w wersji rybka pod pierzynką z pora. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje (50g ryby z ¼ warzyw).
Wartość energetyczna ryby (np. morszczuk, dorsz) – 180kcal
Wartość energetyczna całych warzyw w sosie jogurtowym – 145kcal
Wartość energetyczna 1 porcji ryby z warzywami (50g fileta i ¼ warzyw) – 80kcal