logo

logo

piątek, 18 stycznia 2013

Kasza gryczana z groszkiem


  

Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
1 duża cebula (100g)
½ puszki groszku (100g)
przyprawy (sól, pieprz)


 








Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami, aż będzie miękka. Dodajemy ją do ugotowanej kaszy. Groszek z puszki przepłukujemy i dodajemy do reszty. Całość przyprawiamy.




Wartość energetyczna całej kaszy z groszkiem – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kaszy) – 120kcal 






6 komentarzy:

  1. o tak to jest b pyszne, proste danie. fajne tez kasza jeczmienna! i lyzeczka sosu sojowego :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wypróbowałam. Dziwne. W życiu bym się nie spodziewała, że taka prosta kombinacja może tak smakować:) Podejrzewam, ze sekret tkwi jednak w cebuli;>
    Pozdrawiam
    Jelena

    OdpowiedzUsuń
  3. z dodatkiem czerwonej fasoli tez jest ciekawie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rozumiem tylko, dlaczego jako porcja podawane jest 1/4 (?!) normalnej porcji. 25g kaszy?! Nie bez powodu kaszę sprzedaje się w woreczkach stugramowych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego, że my się tu odchudzamy i 1/4 kaszy z dodatkami lub 1/3 bez dodatków to przyjęta na tym blogu tzw. porcja. Ja na moją rodzinę 2+2 gotuję 1 worek ryżu, dodaję jakieś warzywa i spokojnie się najadamy, bo ryż/kasza to jest u mnie dodatek do surówek i mięsa, a nie danie główne.

      Usuń
  5. Magiczny zestaw przypraw do kaszy gryczanej i grzybków to koperek i tymianek, pycha. Sprawdza się także suszony koper. Polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń