logo

logo

piątek, 18 stycznia 2013

Por w jajku





Składniki:
½ pora (100g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz)


 






Przygotowanie:
Pora kroimy na drobne paseczki, solimy i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wbijamy surowe jajko, przyprawiamy i dokładnie mieszamy z porem. Rozgrzewamy małą patelnię i wylewamy na nią por z jajkiem. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, aż jajka się zetną.




Wartość energetyczna całej potrawy – 115kcal


 

17 komentarzy:

  1. całkiem ciekawy pomysł :) tylko czy na sniadanie czy obiad? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jedno i drugie, ja akurat na obiad sobie zrobiłam, do kaszy.

      Usuń
  2. oooo, z kaszą dobry pomysł:) gryczana? dodawałaś cos do kaszy czy taka "sucha"?
    Uwielbiam Twojego bloga, żaluje ze dopiero niedawno odkrywam profil na FB, teraz praktycznie codziennie nowe zdrowe jedzonko sie pojawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówię o tej kaszy z groszkiem, co mi została, przepis niżej dałam. A jak sucha to z kefirem i jest obiad :)

      Usuń
  3. Czasem robię coś podobnego. Taką jakby frittatę z porem i brokułami. Najpierw blanszuję, albo gotuję brokuły (jeśli gotuję to nie za długo, bo potem jeszcze chwilę będą na patelni, a nie lubię takiej brokułowej paćki), kroję por w cienkie paski i wrzucam warzywa na patelnię. Później albo zalewam samym "rozbełtanym" jajkiem, albo robię lekkie ciasto omlecikowe (coś takiego jak Pani podawała w przepisach na omlety). Przed zalaniem oczywiście przyprawiam jajka. Smażę pod przykryciem i gotowe. Jak dla mnie, do tej potrawy genialnie pasuje szklanka kefiru:)
    /B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i właśnie dzisiaj była u mnie frittata, będzie przepis :)

      Usuń
  4. uwielbiam twojego bloga, od ponad pol roku jestem anonimowym czytelnikiem, az dzisiaj wkoncu sie postanowilam ujawnic :) bardzo podoba mi sie polaczenie prostoty z wyrafinowaniem w twojej kuchni. brawo, inspirujesz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro coraz wiecej Twoich czytelniczek sie ujawnia, zrobie to i ja. "Znalazlam" Cie stosunkowo niedawno, ale kilkakrotnie juz inspirowalam sie Twoimi przepisami. Powiedz mi, jak wyglada Twoj obiad, skoro od kilkunastu lat nie jesz miesa? Ja, jako typowy miesozerca, nie jestem w stanie wyobrazic sobie obiadu bez, chociazby, filetu z kurczaka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tu dział z kotletami dla wegetarian i nie tylko, można zamieniać mięso na kotlety warzywne, sojowe i da się żyć :)

      Usuń
  6. dobre, zrobilem zgodnie z przepisem (tylko 2 jajka - po mesku :), na boku polozylem grubo pokrojone plastry bialego sera. swietna kolacja.
    dzieki!
    Pawel

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobra,ale troche przywarła do patelni:/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie, wyszło naprawdę przepyszne ^.^ Z pewnością jeszcze nie raz upichcę tego pora w jajku :D Gratuluje bloga, jest świetny ! Od kilku dni zaglądam tu codziennie w poszukiwaniu inspiracji ;)Trapi mnie tylko fakt, że nie mogę znaleźć tu wpisu na temat soków czy herbat- a jest bardzo ciekawa co Pani sądzi o sokach owocowych. Pozdrawiam, Aga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, doczekasz się i o sokach i herbatach, bo pracuję nad tym już trochę, tylko jak to ja, chcę to dość wyczerpująco potraktować. Czekaj cierpliwie :)

      Usuń