logo

logo

czwartek, 17 stycznia 2013

Roladki z żurawinami i pistacjami





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
pistacje (25g)
żurawiny suszone (25g)
przyprawy 
(sól)
 





Przygotowanie:
Mięso z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Do środka wrzucamy suszone żurawiny i pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa i formujemy roladkę ok. 10cm długości, zawijamy w folię i podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą 4szt. W wersji imprezowej lub na kanapkę w plasterkach 0,5cm wychodzi ok. 60szt. 




Wartość energetyczna całego mięsa na roladki – 815kcal

Wartość energetyczna 1 roladki – 205kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka w wersji kanapkowej – 14kcal 


23 komentarze:

  1. ale to dobrze wygląda! na początku myślałam, że te roladki są słodkie! :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelecyjne sa te roladki, jest mały problem, nie mogłabym zrobic z pistacjami, bo wszystkiem bym zjadła :) Renata

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Jestem niesamowita! Jak zobaczyłam te roladki u Ciebie na zdjęciu - przedwczoraj - tak mi się kolory spodobały, że kupiłam pistacje i żurawiny, i sugerując się proporcjami z pozostałych roladek na blogu sama je zrobiłam! Wczoraj, czyli zanim wrzuciłaś przepis :) I nawet trafiłam z ilością żurawin i pistacji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalnie nie mogę z Ciebie :) Albo jesteś w kuchni 5 minut po tym jak coś wrzucę, albo góra godzinę... ale 3 dni wcześniej zanim wrzucę to już przegięcie :)

      Usuń
  4. Zdrowe, mało kaloryczne i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie bomba! A tak ostatnio szukałam nowych przepisów do swojej diety i znalazłam! Zrzuciłam już ponad 18 kg i moje menu zaczynało mnie nudzić, teraz będzie łatwiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezłe połączenie, napewno jet bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Roladki zrobiłam na konkurs ;) Fajnie, że Wam się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też myślałam, że to coś w rodzaju bloku na mleku w proszku. Kurczak w składzie nieco mnie więc zaskoczył ;)
    Nie zmienia to faktu, że wyglądają smakowicie - lubię kurczaka z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny przepis!

    ps. czy grubość plasterka nie powinna wynosić 5[mm] ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Tego mogłabym spróbowac, na pewno smakowałyby mi te roladki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ha! Byłam pewna że to jakieś arabskie słodycze, a tu niespodzianka:) Świetny pomysł na dodatek do kanapek, na pewno wypróbuję niebawem ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy zobaczyłam miniaturkę to pomyślałam, że to jakiś nugat :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mi teraz tak piszecie, to faktycznie, wygląda jak turecki blok chałwowy z pistacjami :)

      Usuń
  13. W poniedziałek biegnę do sklepu po pistacje i żurawinę :) Wygląda niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej ja tez zrobiłam te roladki są pyszne, ale mam problem nie mam maszynki do mięsa i piersi zmieliłam w blenderze no i po ugotowaniu troche sie rozwalają nie są jednolite :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blender to nie jest najlepszy pomysł, lepiej już tłuczkiem rozbić mięso, ktoś już tu wypróbował, że lepiej się potem scala.

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam wczoraj roladkę z mięsa piersi indyka z pistacjami i rodzynkami. Wyszła bardzo dobra. Świetny pomysł na te roladki, będę próbować i innymi smakami.
    Pozdrawiam Serdecznie
    Justyna

    OdpowiedzUsuń