logo

logo

środa, 16 stycznia 2013

Surówka Coleslaw w wersji light

Dostałam zadanie bojowe, zrobić Coleslawa takiego, jak w KFC. Problem tylko w tym, że jestem wybrykiem natury, który nigdy nie był w KFC i nigdy nie był w McDonaldzie. Ale mam nadzieję, że jako substytut będzie Wam pasowała i przestaniecie chodzić na niezdrowe żarcie tu i tam.
 
 
Składniki:
biała kapusta (250g)
1 marchewka (100g)
1 mała cebula (50g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
1 łyżeczka cukru pudru (10g)
przyprawy (szczypta soli,
pieprz)


 





Przygotowanie:
Białą kapustę drobno kroimy i mini kosteczkę. W wielu przepisach znalazłam, żeby zetrzeć na tarce. Osobiście nie polecam, pierwsza wersja tej surówki (z tej samej główki kapusty) po starciu na tarce nabrała nieprzyjemnego posmaku, a pokrojona jest słodka i smaczna. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystko mieszamy i dodajemy dosłownie szczyptę soli, dla przełamania smaku, posypujemy pieprzem. W kubeczku rozrabiamy jogurt z cukrem pudrem i tym zalewamy surówkę. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, wtedy kapusta zmięknie, przegryzie się smak i będzie idealna.



Wartość energetyczna całej surówki Coleslaw – 185kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 60kcal 


37 komentarzy:

  1. Straszną mi na nią ochotę zrobiłaś ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest nas dwie. Też nigdy nie byłam w KFC, nie znam smaku tej surówki, ale Twoją już zrobiłam. Tzn. przegryza się w lodówce. A nie myślałaś, żeby w kierunku jabłka zamiast cukru pokombinować? Zresztą nie wiem, nie minęło jeszcze pół godziny, może będzie bezdyskusyjnie idealna...

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooooooo superrrr uwielbiam oryginalny smak tej surowki jutro zrobie ta wersje na oko widze ze bedzie pycha dzieki wielkie

    OdpowiedzUsuń
  4. ta surówka jest pyyyycha :D właśnie ją zrobiłam:) jak dla mnie nr 1:)

    Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy to połączenie i proporcje wyczaiłam, to robiłam ją już dwa razy i zawsze szłam sprawdzić na blogu dokładnie ile czego dałam, żeby była idealna :)

      Usuń
  5. Na początku chcę pochwalić bloga,bo jest ekstra.Korzystałam z wielu przepisów na święta i teraz też czasem coś podpatrzę u Ciebie:):)Na prawdę strona godna polecenia.Wszystkim ją polecam na fb:)jeśli się nie pogniewasz?:)Dodam,że jestem na diecie i czasem jakieś danie sobie włącze do mojej diety:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za polecenie i na pewno się nie pogniewam :)

      Usuń
  6. zrobiona, ale bez soli i pieprzu :D ale chyba moglam nie dawac cebuli.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cofam to co napisalam. wlasnie wyjelam ja z lodowki i jest przepysznaaaaaaaa! zjadlam cala a miala byc na jutro jeszcze :(

      Usuń
    2. ta surowka jest tak pyszna, ze od kiedy napisalam te komentarze jem ją CODZIENNIE :D

      Usuń
    3. I ja chciałam powiedzieć, że może nie codziennie, ale 5/7 dni :) Poważnie, nigdy wcześniej nie smakowała mi tak kapusta jak tutaj, zawsze ta sama proporcja i czuję się jak w KFC, w którym nigdy nie byłam.

      Usuń
  7. Zrobiłam tę surówkę. Ja nie przepadam za surową cebulą (smażoną uduszoną uwielbiam) i dlatego uważam że jest troszkę gorzka. Następnym razem zrobię bez cebuli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już kwestia indywidualnego smaku, ale myślę, że jak nie dodasz, to już na pewno Ci podpasuje bez żadnego ale.

      Usuń
  8. Przepyszna! Ja z kolei jestem uzależniona od cebuli w każdej postaci ;
    To pierwszy przepis z tego bloga, który wypróbowałam. Robiłam z potrójnej porcji (tak, tak - mam w domu 6 osób, z których dwie są na diecie 1000 kalorii, jedna na diecie 1500 kalorii i trzy jedzące co chcą ;))
    to się nazywa Meksyk!
    Zaczęliśmy swoją dietę dziś, a ja cały dzień spędziłam w kuchni, przy kompie i z kalkulatorem. Waga kuchenna mi się zgrzała..
    Mam nadzieję, że będzie coraz łatwiej - dałam sobie tydzień na ogarnięcie logistyczne tego bałaganu ;)
    as

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noo, Meksyk :) Jest do ogarnięcia. A tą surówkę to i ja na wiadra mogę jeść. Jest najlepszą kapuścianą ze wszystkich :)

      Usuń
  9. Twój blog jest fantastyczny! Świetne przepisy, masa pracy - wszystko przetestowane i sprawdzone przez Ciebie - full profesjonalizm. Dziękuję za takiego bloga :)
    no i coleslaw - niebo w gębie!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przed kokosankami wsadziłam do lodówki surówkę, minęła już prawie godzina, a ona dalej twarda :( To chyba wina kapusty :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem możliwe, czasem kapusty są takie do bani, szczególnie teraz. Czekam na młodą z niecierpliwością, wtedy surówki są najlepsze! Pewnie i ta będzie miodzio :)

      Usuń
    2. zawsze można tuczkiem ją trochę pobić ;)

      Usuń
    3. Nigdy tak nie robiłam, ale to jest sposób :D

      Usuń
  11. Surówka jest the best, cebula wydaje mi się obowiązkowa, bo podostrza danie (czerwona jest nieco łagodniejsza), zrobiłam michę olbrzymią z połowy kapusty i sama już zjadłam połowę, no i kalkulator kalorii diabli wzięli.Kapusta biała o tej porze jest najtwardsza i nic ją do końca nie zmiękczy, szatkuję więc na drobniutko w termomiksie i jest super, dzięki za nią i za resztę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą cebulą, to widzisz jak jest. Moje dzieci nie chcą cebuli tutaj, ja trochę, a mąż dużo :) I co ja mam robić? Na 3 miski działam :P

      Usuń
  12. zamiast cebuli mozna dac szczypiorek no i w oryginanej wersji jeszcze sok z cytryny..wtedy jest slodko slono kwasna z nutka ostrosci czyli szczypiorku ewentualnie pora:)..taka jest moja ulubiona. a kapusta moze byc pekinska;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nawymyślałaś :) To dla mnie już całkiem nowa inspiracja, ale z chęcią przetestuję :)

      Usuń
  13. Ja robiłam wczoraj, do obiadu.
    Na dziś sobie specjalnie schowałam do pudełka, będzie na posiłek na uczelni idealna :)
    I zgadzam się z komentarzami, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, jeszcze zapomniałam dodać - w kfc tę sałatkę jadłam raz i moim zdaniem była ohydna... Blogowa wersja jest duuużo lepsza <3

      Usuń
    2. A, to dobrze wiedzieć, to nie idę tam :P

      Usuń
  14. ja chcialam zapytac poniewaz podjadam Twoje salatki bardzo czesto bo poprostu sa bardzo smaczne,wracajac do pytania:czy moge dodac zamiast smietany jogurtu naturalnego w przepisach w ktòrych potrzebna jest smietana?dziekuje z gòry za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wejdziesz na dział sałatek, to tam jest napisane. Poza tym w moich przepisach nie ma nigdy śmietany, to przeglądając kilka przykładowych od razu widać, że używam jogurt.

      Usuń
  15. A ja oglądałam dziś jak Gordon Ramsay robił surówkę coleslaw. Jeśli dobrze pamiętam użył tylko kapusty czerwonej i białej, bez żadnych dodatków, a sos zrobił z jogurtu naturalnego zmieszanego z musztardą, octem jabłkowym, cukrem i szczyptą soli. Muszę następnym razem spróbować. Pozdrawiam serdecznie Iza

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja kompletnie nie umiem doprawić tej surówki... Jakieś rady w tej kwestii? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, sól i pieprz mi wystarczył, ale nie wiem w jakich ilościach. Powyżej masz inny sos, może będzie dobry.

      Usuń
  17. Bardzo smaczna ta suroweczka pani Magdo ogolnie swietne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetna surówka. Ja dodałem jeszcze dwie łyżki octu z białego wina. Niebo w gębie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie zrobiłam , jest super i nawet od razu - wspaniały blog - mało czasu mam ale zawsze zaglądam i się zachwycam - pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń