Składniki:
ciasto francuskie (270g)
pieczarki (150g)
1 duża cebula (100g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz)
ciasto francuskie (270g)
pieczarki (150g)
1 duża cebula (100g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Odparowujemy nadmiar wody, żeby nasz farsz nie był zbyt wodnisty. Wrzucamy do jednej miski ugotowane jajka, cebulę z pieczarkami i miksujemy blenderem na jednolitą pastę. Tak przygotowaną pastą nadziewamy koszyczki z ciasta francuskiego. Z podanych proporcji wystarcza na wypełnienie 10 koszyczków.
Przygotowujemy koszyczki z ciasta francuskiego. Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego krążki wielkości dużego kieliszka. Obręcze robimy z dwóch pełnych krążków złożonych jeden na drugi i mniejszym kieliszkiem wycinamy środki. Na komplet koszyczka składa się jeden pełny krążek i dwie obręcze. Na papierze do pieczenia układamy spód, na to dwie obręcze i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10minut.
Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Odparowujemy nadmiar wody, żeby nasz farsz nie był zbyt wodnisty. Wrzucamy do jednej miski ugotowane jajka, cebulę z pieczarkami i miksujemy blenderem na jednolitą pastę. Tak przygotowaną pastą nadziewamy koszyczki z ciasta francuskiego. Z podanych proporcji wystarcza na wypełnienie 10 koszyczków.
Przygotowujemy koszyczki z ciasta francuskiego. Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego krążki wielkości dużego kieliszka. Obręcze robimy z dwóch pełnych krążków złożonych jeden na drugi i mniejszym kieliszkiem wycinamy środki. Na komplet koszyczka składa się jeden pełny krążek i dwie obręcze. Na papierze do pieczenia układamy spód, na to dwie obręcze i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10minut.
Dobra rada: z gotowego ciasta francuskiego, takiego prosto ze sklepu wycinamy obręcze, potem zbieramy ścinki i rozwałkowujemy je jeszcze raz, ale cieniej i z niego robimy spody. Nie zależy nam na tym, żeby spody wyrosły, one mają być tylko dnem, żeby farsz nie wypadł. To obręcze mają być pełniejsze i wysokie, dlatego na nie wykorzystujemy to lepsze ciasto, czyli pierwotne, a to przez nas przerobione na spody. Z podanych proporcji wychodzi 40 koszyczków.
Wartość energetyczna 1 koszyczka bez nadzienia – 25kcal
Wartość energetyczna całego farszu pieczarkowego – 240kcal
Wartość energetyczna 1 faszerowanego koszyczka – 50kcal